lauantai 30. marraskuuta 2013

Viikunagrissinit ja savuporotahna



Innostuin muutama viikko sitten kokeilemaan yllättävän paljon Maku-lehden ohjeita. Appelsiinisten tummasuklaaleivosten ja baklava-leivosten lisäksi tein viikunagrissineitä ja savuporotahnaa, joiden kanssa oli parsakaalikeittoa. Ohjeet ovat hieman muuttuneet omassa keittiössäni.

Viikunagrissinit oli juuri sellaisia kivoja suolaisen ja makean sekoituksia joista tykkään. Savuporotahna on myös varma valinta, sillä tuskin mikään savuporosta valmistettu ruoka on pahaa. Mutta roseepippureihin minulla ei ole kovin lämmintä suhdetta, eikä se lähentynyt juuri tälläkään kertaa. Murustelin pippureita morttelissa, mutta silti niiden maku+rakenne jäi hieman häiritsemään. Kauniita ne kyllä on!


Savuporotahna: Notkista puoli purkillista Cantadou-tuorejuustoa (piparjuuri). Hienonna 50g kylmäsavuporoa ja lisää tuorejuuston sekaan. Lisää vielä 100-120g turkkilaista jugurttia, muutama ruokalusikallinen silputtua persiljaa, roseepippuria rouhittuna maun mukaan sekä ripaus mustapippuria


Viikunagrissinit: Sekoita 1,5dl haaleaa vettä ja 1/4 palaa hiivaa. Lisää 0,5tl suolaa, ripaus kuivattua rosmariinia ja 2rkl oliiviöljyä. Sekoita joukkoon 3,5-4dl vehnäjauhoja taikinaa vaivaten. Pilko 50g kuivattuja viikunoita ja sekoita taikinan joukkoon. Kohota taikinaa tunnin ajan.

Jaa taikina 15 palaan. Pyörittele paloista ohuita ja pitkiä tankoja ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Voit hieman kiertää tankoja. Paista 225-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut.

4 kommenttia:

  1. Vietettiin ekat pikkujoulut 1. adventtisunnuntaina ja tein näitä molempia, grissineitä ja savuporotahnaa sinne. Emäntää ja vieraita myöten kaikki tykkäs ja kaikki meni! Kiitos, kun jaoit ohjeet ja - kiitos paketista joka on ilahduttanut makuhermoja kovasti. Tekee tiukaa säästää joulupöytään jotain siitä ;)
    Parhain terveisin,
    Venetzia

    VastaaPoista
  2. Hei Venetzia! Nämä oli kyllä just sellaista pikkujouluihin sopivaa syötävää :) Ja viikunoiden makeus sopi hyvin savuporon seuraksi. Hyvä, että vieraatkin tykkäsi! On aina kiva löytää hyviä ohjeita :)

    Ja ihana kuulla, että paketista on ollut iloa! Tykkään itse tosi paljon sinapeista ja käyn aina ulkomailla ruokakaupassa katsomassa sinappihyllyn. Siksi olin ihan mielissäni kun löysin ne pienet sinapit, niin sain palkintoon useammankin erilaisen. Olisi ehkä pitänyt ostaa itsellekin! Ostin kyllä yhden isomman appelsiinisen dijonin, sekin on ollut ihanaa :)

    Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
  3. oii ihanan näkösiä nuo patongit! siitä tulikin mieleen et vois joskus tehä ihan ite semmosia :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehdyt patongit on kyllä tosi hyviä! Ja nää oli kivoja napostelujuttuja :)

      Poista