sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Ranskan pikapyrähdyksen ravintolakokemukset

Käväisin lokakuun loppupuolella työmatkalla Ranskassa ja vaikka ruokailut koostuivat osittain nopeista konferenssilounaista (ja Sophia Country Clubin runsaasta aamupalasta, suosittelen!), ehdin kokeilemaan muutamaa alueelle tyypillistä ruokajuttua. Minulla on kasapäin kuvia mm. nizzalaiselta ruokatorilta, joten ne ansaitsevat ihan oman postauksensa.

Minulla oli toiveissa maistaa muutamaa klassikkoa: nizzan salaattia, bouillabaissea ja pissaladiereä eli ranskalaista sipulipiirakkaa/pizzaa. Kaksi näistä toteutuikin, ensimmäinen ja viimeinen. Bouillabaissea olisi ollut tarjolla useammassakin ravintolassa, mutta hinnasta päätellen annoksena oli kokonainen kattilallinen jaettavaksi, eikä se oikein passannut yhden-kahden -hengen seurueelleni. 



Ensimmäisenä iltana pääsin salade nicoisen eli nizzan salaatin äärelle Antibesin ihastuttavassa pikkukaupungissa. Klassikkosalaatissa on tyypillisesti ainakin tonnikalaa, tomaattia, oliiveja, kananmunaa ja anjovista. Ja siinä on reilusti vinegrettiä. Tai ainakin omassa annoksessani oli, sillä maistamatta sitä ollenkaan menin vielä hieman lisäämään vinegrettiä pullosta. Se oli virhe, sillä mitä alemmaksi salaatissa pääsin, sitä voimakkaammin vinegretti maistui. 

Salaatti oli tietenkin hyvää, mutta anjovisten suolaisuus yhdistettynä vinegretin määrään alkoi loppuvaiheessa tuntua vähän turhan tuhdille yhdistelmälle. Mikä aloittelijan virhe lisätä salaattiin kastiketta maistamatta sitä!



Ostin samalla reissulla pienen pussin macaronseja, sillä niitä myytiin tietenkin useammassakin pikku patisseriessa. Yritin varoa hentoisia macaronseja bussimatkalla, mutta lopulta niistä murskautui enemmän tai vähemmän kolme. Makua se ei tietty haitannut! Nam!



Muuta makeaa tuli nautittua italialaisen jäätelön muodossa. Olin iltapäiväkävelyllä Antibesissa ja mikä sen rentouttavampaa (ja kauempana omasta arjesta) kuin ostaa kupillinen ihanaa jäätelöä ja istuskella aukion laidalla kiveyksellä katselemassa ohikulkijoita. Makuina mansikkaa ja kookosta, valtavan hyvä yhdistelmä ainakin omasta mielestäni!



Samalla Antibesin reissulla tein myös jotain muuta hyvin ranskalaista. Istuin erään toisen aukion laidalla sijaitsevan brasserien terassille, kadun puoleiseen reunaan ja katse suoraan aukiolle päin. Seuratakseni paikallisia ihmisiä ja nauttiakseni lasin viiniä. Täydellistä!



Brasserien ruokalista oli tyypilliseen tapaan voileipiä, salaatteja ja muita yksinkertaisia ruokia suosiva. Huomasin listalla taas yhden ranskalaisen klassikon, le croque monsieurin, joten tilasin sen. Le croque monsieur on juustolla, kinkulla ja bechamel-kastikkeella kuorrutettu leipä. Kokemuksena se oli sekä rapea että löllö ja olisi ehkä vaatinut isompaa nälkää. Mutta annoksen salaattiosuus oli yksinkertaisen maistuva ja toi hieman särmää annokseen.



Viimeisenä söimme pikaisen lounaan nizzalaisessa ravintolassa. Tilasin lohella ja parsalla täytetyn piirakan, jonka mukana tuli yksinkertainen salaatti. Piirakka oli ehkä hieman mautonta, sillä parsaa ja lohta oli todella vähän. Sen sijaan annoksen kanssa tarjoiltu tuore patonki oli ihanan rapeaa ja maistuvaa, joten mahan sai kyllä täyteen. 

4 kommenttia:

  1. Nizzan salatti on yks mun suosikeista! Joo, pitää varoa ettei turhaan lisää vinegretiä...Söin ko salaatin just NYCssa ranskalaistyyppisessä bistrossa, tehty tuoreesta tonnikalasta, herkullista oli!
    http://shoptravelfood.blogspot.hu/2013/11/last-moments-in-nyc.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, lempikaupunkini New York :) Pitääkin käydä kurkkaamassa blogiasi!

      Poista
  2. Ai että, Etelä-Ranskassa ruoka on kyllä aika tykkiä ihan vaan jo sen takia, että raaka-aineet on niin primoja. Itse pidän myös aina huolen sielläpäin vieraillessani (töiden puitteissa minäkin) syödä salade nizoisen. Joka kerta pitää myös saada ainakin yksi annos sinisimpukoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Simpukoita mietin minäkin, mutta ei sitten tullut sopivaa tilaisuutta vastaan enkä oikein aktiivisesti niitä etsinytkään. Omalla lomalla (pakkohan tuonne on joskus päästä lomailemaankin, oli niin kivaa seutua!) aion kyllä toteuttaa näitä ruokatoiveita hieman kiihkeämmin ;)

      Poista