lauantai 23. marraskuuta 2013

Appelsiiniset tummasuklaaleivokset


Näitä appelsiinisia tummasuklaaleivoksia tarjoiltiin isänpäivänä. Aloin aluksi tekemään näitä Maku-lehden leivontanumeron pohjalta, mutta sitten päädyin kuitenkin omaan loppuratkaisuun. Koska olin käyttänyt tummaa (70%) suklaata jo täytteeseen, en halunnut kuorruttaa leivoksia yhtä vahvalla suklaalla. Niinpä valkosuklaiset raidat tekivät leivoksesta hieman kepeämmän. Ja pistaasipähkinät toivat kivasti lisäväriä.

Pohjat: Kuutioi 100g kylmää voita ja anna lämmetä hetki huoneenlämmössä. Sekoita kulhossa 2,5dl vehnäjauhoja, 3/4dl tomusokeria, 1,5rkl kaakaojauhetta ja 1tl vaniljasokeria. Nypi voi ja jauhoseos. Lisää yksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi. 

Jaa taikina pieniksi paloiksi ja taputtele jauhoitetuin sormin esim. muffinssipellin voideltuihin koloihin. Tai leivosvuokiin. Paista pohjia 200-asteessa keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja irroita varovasti.

Täyte: Kiehauta kattilassa 1,5dl kuohukermaa ja 2rkl glukoosisiirappia. Rouhi 100g tummaa suklaata (70%) metallikulhoon ja kaada kuuma kermaseos suklaarouheen päälle. Sekoita kunnes seos on tasaista. Mausta seos 2tl luomuappelsiinin hienoksi raastettua kuorta ja 1,5tl Cointreau-likööriä.

Annostele täytettä leivospohjille lusikan avulla. Siirrä leivokset jääkaappiin jähmettymään.

Koristelu: Sulata vesihauteessa 50g valkosuklaata. Koristele leivokset valkosuklaalla (esim. pienellä pursottimella kapeita viivoja leivosten keskelle), luomuappelsiinin kuorella ja pistaasipähkinän paloilla.

2 kommenttia:

  1. Oi nam! Jostain kumman syystä, naiselle täysin luonnon vastaisesti, en ole juurikaan suklaan suuri ystävä.
    Mutta sitten, kun sen laittaa leivoksiin, niin mieleni muuttuu. Suklaiset leivokset ovat niitä harvoja makeita, jotka tälle plikalle maistuu. Ja appelsiini on niiiiiiin hyvä kaveri suklaalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiini ja suklaa on kyllä mielettömän hyvä yhdistelmä :) Nämä leivokset olivat kivasti ei-makeita, tai siis tietenkin makeita, mutta ei liian, kun oli 70% suklaata täytteessä.

      Poista