keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Lihaton lokakuu?


Docventuresin Lihaton lokakuu -haaste kantautui tajuntaani tänään, lokakuun toisena päivänä. Juuri kun valitsin leivälle kinkkusiivun. Haaste kantautui korviini jo aikaisemmin, viimeistään eilen, lokakuun ensimmäisenä päivänä. Mutta minä oli varannut juuri siksi päiväksi porsaanlihaa. Ja niin harvoin kun sitä ostan. Juuri sitten lokakuuksi!

Haasteessa pärjääminen edellyttää sitä, ettei ota sitä liian vakavasti. Meidän taloudelle voisin laittaa tavoitteeksi lihan vähentämisen ja kasvisruuan lisäämisen. Tosin huomaamatta kasvisruokaa tulee syötyä enemmän kuin sitä ajattelee.

Kaikken parhaimmat kasvisruuat olen ehdottomasti syönyt Intiassa. Siellä jos missä osataan käyttää mausteita! Intialainen ruoka on mielestäni melkeinpä ainoa, missä kasvisruoka on paremman makuista kuin lihalliset versiot. Tosin enpä ole tähän ikään mennessä ehtinyt maistaa kaikkien mahdollisten maiden keittiöitä. Mutta pointtini oli Intian erinomaiset kasvisruuat!

Oma lihaton lokakuuni alkoi siis huonosti (sitä lihaa on vielä täksikin päiväksi ja se jos mikä olisi väärin jättää se syömättä, kun on jo hankkinut ja valmisanutkin). Siksipä linkittelen tähän blogissani jo esiintyneitä kasvisruokia.


 
 
Tässä heti kärkeen sitä intialaista: ehdoton lempparini shahi paneer, kukkakaalikorma sekä linsseistä tehty parippu. Eikä naan-leipä pahenna ateriaa, kuten ei myöskään raikas raita-kastike tai tomaattichutney.
 


Enkä voi valehdella etteikö italialaisesta keittiöstä tulisi myös erinomaisia kasvisruokia: pestopasta, tomaattibruschettat, pasta alla norma, tyypillinen arkilempparini tomaattipasta sekä tietenkin kaikenlaiset pizzat: margherita, pinaatti-vuohenjuusto tai vaikkapa syksyinen punajuuripizza.Välimerellä pysytään: Kreikka. Kreikkalainen ruoka otti tässä keittiössä pienen harppauksen viime toukokuisen reissun jälkeen ja suurin ihastus, saganaki, jäi ruokalistalle pysyvästi. Saganakista voi tehdä esimerkiksi salaatin. Kreikan ja Italian sekoitusta on hauskasti El Greco -pizzassa, jossa maistuu nimensäkin mukaisesti kreikkalaiset maut.

 
Munakoisoa ja kikherneitä käytetään erityisesti Lähi-idän keittiössä. Vaikka inspiraatio mozzarellatäytteisiin munakoisorulliin tulikin kotipaikkakunnan lounaalta, niputetaan tämä ruoka kuitenkin edustamaan eksoottisempia maita. Falafel-pyörykät kahdella eri kastikkeella tuovat viimeistään kotiin mukavaa reissutunnelmaa.
 Ps. Huomiselle on ajastettuna ensimmäinen kokeiluni tofusta! Kyseinen ruoka tehtiin jo elokuussa, mutta se on jäänyt roikkumaan julkaistavien listalle. Mikäs tämän parempi ajankohta! Mutta sen ihanan lämpimän ja täyteläisen burgundin padan postauksen joudun ehkä jättämään marraskuulle...
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti