maanantai 21. lokakuuta 2013

Kreolipata ja friteeratut perunatKonsepti on meille suomalaisille varsin tuttu: lihaa ja perunaa. Mutta mausteet ja valmistus tekevät oman jekkunsa ja yhtäkkiä karjalanpaisti ja perunat onkin kreoliruokaa, jota syödään ainakin Yhdysvalloissa ja Karibian maissa.

Lihaton lokakuu aloitti juuri viimeisen kolmanneksensa, mutta näitä pimeään ja kylmään syksyyn sopivia liharuokia on jäänyt ihan liian pitkäksi aikaa roikkumaan julkaistavien listalle. Syödään siis tänään virtuaalisesti(kin) lihaa.

Kreolipata: Pilko punainen paprika ja makea sipuli keskikokoisiksi paloiksi. Paista karjalanpaistilihoja (700g) nopeasti pannulla öljyssä/voissa. Kaada lihat uunipataan. Paista nopeasti hieman sipuleja ja paprikaa pannulla ja lisää uunipataan.

Kaada pannulle 3dl vettä ja anna kuplia vähän aikaa. Kaada neste uunipataan. Lisää pataan noin 1rkl cajun-mausteseosta, 0,5dl soijakastiketta sekä mustapippuria ja suolaa. Sekoita ja nosta kansi päälle. Kypsennä matalassa lämpötilassa useita tunteja (esim. 180-astetta ja noin kolme tuntia).

Friteeratut perunat: Kuori haluamasi määrä jauhoisia perunoita (itsellä puikulaperunoita). Leikkaa perunat siivuiksi ja pidä hetki kulhossa, jossa on kylmää vettä. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa n. 7dl paistoöljyä 160-170 asteiseksi.

Nosta perunasiivuja kypsymään öljyyn (riippuen perunoiden ja kattilan koosta sekä öljyn määrästä, noin 4-7 kerrallaan). Kypsentäminen kestää joitakin minuutteja ja perunat ovat valmiita, kun pinta on hieman ruskistunut. Nosta perunat reikäkauhan avulla talouspaperin päälle ja lisää suolaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti