torstai 22. elokuuta 2013

Syksyn väriset hampurilaiset


Viime viikonloppuna oli yllättävän kesäistä, joten grilli piti pistää tulille ehdottomasti. Äiti oli leiponut ihania bataattisämpylöitä, joita minä tietenkin heti matkin. Ihanan värisiä! Ja kun väreihin päästiin, niin päätin tehdä sämpylöille värikkään punaiset pihvit. Oikein syksyn värisiä hampurilaisia!

Bataattisämpylät: Sekoita 3dl bataattisosetta (kuutioi bataatti, keitä ja soseuta sauvasekoittimella) ja 1,5dl lämmintä maitoa. Murustele sekaan 3/4 palaa hiivaa. Lisää 1tl suolaa, 2 kevyesti vatkattua kananmunaa ja 50g sulatettua voita. Sekoita taikinaan 5dl jauhoja ja sen jälkeen vielä toiset 5dl alustaen taikina hyvin. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.

Leivo taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä. Tästä määrästä tulee noin 18 keskikokoista sämpylää eli osa kannattaa laittaa heti pakkaseen. Nosta sämpylät uunipellille ja kohota vähintään tunti. Paista sämpylöitä 180-asteisessa uunissa, kunnes pinta on saanut hivenen väriä. 

Pihvit: Keitä 150-200g painoinen punajuuri kuorineen tai käytä etikkapunajuuria. Raasta pehmeä punajuuri karkeaksi raasteeksi. Sekoita keskenään 2 kevyesti vatkattua kananmunaa, 0,5dl korppujauhoja, 1tl suolaa, 0,5-1tl timjamia, 1tl luomu kasvisliemijauhetta ja 1rkl worchester-kastiketta

Sekoita taikinaan 300g jauhelihaa sekä punajuuriraaste. Anna tekeytyä jääkaapissa ja ota huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen paistamista. Muotoile öljytyin käsin taikinasta pihvejä (itse tein kahdeksan pienehköä pihviä). Paista molemmin puolin esimerkiksi grillissä.

Kurkut: Leikkaa tuorekurkusta ohuita siivuja ja laita kulhoon. Lurauta päälle hieman viinietikkaa ja ripottele suolaa ja sokeria. Anna tekeytyä jääkaapissa.

Lisäksi: Romaine-salaattia ja tilli-aiolia.

2 kommenttia:

  1. Punajuuripihvi ja tilliaioli on taatusti mahtava pariskunta. Näyttää ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, heidän kannattaa mennä naimisiin ;)

      Poista