perjantai 16. elokuuta 2013

Kinkkupizzaa sisilialaiseen tyyliin


Ei ole kovin yllättävää, että maailman parhaimmat pizzat leivotaan Italiassa. Olen itse päässyt herkuttelemaan sekä sisilialaisilla että roomalaisilla pizzoilla. Sinällään en kyllä tiedä yhtään, miten eri alueiden pizzat eroavat toisistaan. Kaikki ovat olleet hyviä ja kokemukset riippuvat tietenkin myös siitä, mitä itse tilaa.

Minä tilasin vahingossa Sisiliassa valkoisen pizzan. Rakastan tomaattia ja siten tomaattikastiketta, joten olin ennen maistamista hyvin pettynyt valintaani. Mutta en enää maistamisen jälkeen! Pizzassa oli juustoisen pohjan lisäksi ainakin ilmakuivattua kinkkua (kypsentämätöntä), kirsikkatomaatteja, rukolaa ja parmesania. Maailman parhaimpia pizzoja!

Me emme osanneet tällä kertaa päättää kotikeittiössä, tekisimmekö samalla tyylillä valkoisen pizzan, jonka päälle kasattaisiin täytteet vasta paistamisen jälkeen vai paistetaanko kinkkusiivut myös, jolloin niistä tulee herkullisen rapeita ja ihan parhaita. Teimme siis kaksi pizzaa!

Pesto: Valmista puolikas annos pestoa. Tämän vaiheen voit tehdä hyvin jo vaikka edellisenä päivänä.
 
Pohja: Sekoita 2dl lämmintä vettä ja 1/4 pala hiivaa. Lisää 0,5tl suolaa ja 1tl sokeria. Sekoita taikinaan pari desiä durum-vehnäjauhoja ja lisää sen jälkeen 1-2rkl oliiviöljyä. Alusta taikina ja lisää vielä niin paljon jauhoja kuin tarvitsee, jotta taikina on kiinteää (ehkä noin 3dl jauhoista riippuen).
 
Kohota taikina ja jaa se kahtia. Painele pohja öljytyin käsin suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille pyöreän muotoiseksi. Taikinasta saa kaksi pizzaa.
 
Täytteet: Lusikoi pizzojen päälle pestoa. Lisää sen jälkeen 150g tuoretta mozzarellaa. Lisää toisen (tai molempien) pizzan päälle neljä ilmakuivatun kinkun siivua (esim. kahteen osaan leikattuna).
 
Paista pizzoja 225-asteisessa uunissa kunnes juusto ja reunat ovat ruskistuneet hieman. Lisää kypsän pizzan päälle ilmakuivattua kinkkua, rukolaa ja parmesan-lastuja. Tiputtele päälle vielä hieman oliiviöljyä.

8 kommenttia:

  1. Kyllä ne Italiassa vaan osaa! Itse on tullut maisteltua pizzaa Milanossa ja Venetsiassa ja tässä "taistelussa" Milano vei voiton, kun Venetsiassa ei ravintoloissa voi käyttää puu-uuneja. Pizzakiven hankintaa ole harkinnut useampaan kertaan omaan keittiöön, mutta eipä ole tullut ainakaan vielä hankittua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen miettinyt sitä pizzakiveä. Pitäs kai joskus hankkia, kun kerta tykätään tehdä itse pizzaa :) Hauskaa, että löysit noin selkeän eron Milanon ja Venetsian välillä. Pitääpä muistaa, jos joskus pääsee siellä päin syömään pizzaa :)

      Poista
  2. Valkoinen tai vihreä pizza on kyllä herkkua!
    Italiassa olen saanut yhden parhaimmista ja huonoimmista pizzoista :) Pizzakivi on kuulema hyvä, mutta pellin kuumentaminen uunissa auttaa sekin (mutta mikkään ikkäään ei voita leivinuunin arinaa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs muuten tajunnutkaan, että tällä kertaa valkoinen pizzani meni vihreä puolelle :) Pellin kuumentamista uunissa voisi kokeilla joskus! Kiitti vinkistä :)

      Poista
  3. Rakastan hyväää tomaattikastiketta pizzani päällä. Ihastuin kuitenkin itsekin pari vuotta sitten Pizza Biancoon, syötyäni ensi kertaa Putte'sin Pizza ai Funghin, joka siis on valkoisena tehty.
    Ja tein ihan äskettäin valkoista pizzaa kotona minäkin...pitäisi varmaan tehdä siitä postaus :)
    Tää sun pizzasi näyttää tolkuttoman hyvälle! Kumpi oli muuten parempaa - uunissa käynyt ilmakuivattu kinkku vai vasta uuniin jälkeen lisätty?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä vaikea päättää kumpi näistä on parempaa. Kypsennetyssä kinkussa on ihanat rapeat reunat jotka maistuu ihan erilaiselle kuin kypsentämätön kinkku. Toisaalta muuten tykkään siitä kypsentämättömästä... Kannattaa aina tehdä molempia :D

      Jos pizzassa on hyvää tomaattikastiketta, se ei välttämättä tarvitse mitään muuta (marinara-tyyliin). Ja silti valkoinen pizza on myös todella hyvää! Pitää vuorotella näitäkin :)

      Poista
  4. Ihan kuola valuu näitä katsellessa! Sisiliassa sain muuten parhaat ikinä syömäni pizzat (ja olen testannut pizzoja niin Napolissa, Roomassa, Venetsiassa kuin Firenzessäkin). Valkoisesta pizzasta pidän kovasti. Itse laitan tomaattisoseen sijasta ranskankermaa, jota maustan sitruunalla. Juustoa ei minusta tällöin tarvita ollenkaan, mutta salvia sopii päälle hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen tehnyt ranskankermalla, muistaakseni laitoin juustoakin jonkin verran mukaan. Oli tosi hyvää! Ja Sisilian pizzat on kyllä ihan parhaita, söin monta todella hyvää!

      Poista