torstai 1. elokuuta 2013

HampurilaissämpylätHerkulliset double double -hampurilaiset olivat esittelyssä viime viikolla ja tässä tulee tämän kertainen hampurilaissämpyläohjeeni. Kaikkein paras maistamani hampurilaissämpylä on Shake Shackin hieman tahmea versio, mutta en tiedä miten sellainen tehdään.

Hyvään hampurilaiseen kuuluu hyvä sämpylä, joten sellainen on toistaiseksi ollut pakko leipoa itse. Vaikkei nämä sämpylät ole sellaisia tahmaisia, niin ne ovat varsin hyviä hampurilaissämpylöitä. Käytin itse tällä kertaa karkeita vehnäjauhoja ja päällä unikonsiemeniä, mutta näiden tilalle voi vaihdella muitakin.

Taikina: Mittaa yleiskoneeseen 2dl vettä, 3rkl maitoa, 1rkl sokeria, puoli palaa hiivaa murusteltuna, 1tl suolaa, 50g voita pieninä paloina, 2 kevyesti vatkattua kananmunaa ja n. 7dl jauhoja. Pyöritä taikinaa koneessa niin pitkään, että se ei tarraudu kulhon reunoihin. Lisää tarvittaessa jauhoja, itse käytin lopulta yhteensä 8dl. Taikinan voi toki tehdä käsinkin.

Anna taikinan levätä kulhossa puolisen tuntia. Leivo siitä sen jälkeen haluamasi kokoisia sämpylöitä (itse tein tästä määrästä 10 keskikokoista sämpylää) ja nosta ne pellille. Kohota muutama tunti.

Voitele sämpylät kevyesti muna-vesiseoksella ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi.

4 kommenttia:

 1. Mulla on sellainen mielikuva, että olisin lukenut jostain että noihin Shake Shackin sämpylöihin laitettaisiin myös perunaa; perunahiutaleita, perunamuussia tmv.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin olen kuullut/lukenut. Kokeilin viime kesänä perunamuussia sämpylätaikinan pohjana ja sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä ja todella hyviä, mutta ei tippaakaan tahmeita :) Täytyy siis vielä tutkia asiaa lisää!

   Poista
 2. Kannattaisi kokeilla, kuinka paljon valmiin perunasämpylän käsittely-/lämmitystekniikalla on vaikutusta tuohon tahmeuteen (...toasting the bun adds textural contrast. Because of toasting the bun is soft and squishy...). Esim. tuoreesta, hyvistä raaka-aineista tehdystä lihapiirakasta tulee tahmea, kun sen hitaasti höyryttämällä kuumentaa höyrykattilassa.

  Lähde eater.com Anantomy of an Icon:

  1. The Bun

  In the spirit of keeping things simple, the ShackBurger is served on a buttered, griddled potato bun. Shake Shack uses Martin's Potato Rolls, which are an East Coast favorite often found with lobster rolls as well as burgers. Though the simplicity of the preparation is part of its appeal, Rosati says that toasting the bun also adds textural contrast. Because of toasting, the bun is "soft and squishy, but ... you get a bit of crunch that makes it more fun to eat." On a more technical level, toasting caramelizes the outside of the bun, which adds another dimension of flavor.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou jea, kiitti paljon vinkistä! Kyllä ne täydelliset sämpylät joskus vielä leivotaan tässäkin keittiössä ;)

   Poista