keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Grillikausi avattu: Surf 'n' Turf



Surf 'n' Turf -termistä tulee heti mieleen Karibia, turkoosi meri, Miami Beach ja rento grillimeininki. Niin kaukana harmaasta Vapun-päiväisestä Suomesta, kun olla ja voi. Silti grilli kaivettiin talvitakkinsa alta ja kokeiltiin lähteekö se ikivanha masiina enää tulille. Lähtihän se.

Keittiöömme on lahjoitettu grillaamisen apuväline, nimittäin OBH Nordican uusi Food Sealer Prestige. Kyseessä on siis tyhjiöpakkauslaite ja sillä voi ruuan säilömisen lisäksi myös nopeuttaa ruuan marinointia. Olen viimeisen viikon aikana marinoinut sillä karitsan fileet (paljon valkosipulia, hiukan tummaa balsamicoa ja öljyä sekä ripaus suolaa, yksinkertaista ja toimivaa) ja kanan rintapalat (ihan vain valmiilla bbq-soossilla).

Ravut ja kalkkuna sulassa sovussa tyhjiöpakattuna. Laite saatu blogin kautta.

Laite on kieltämättä kätevä, muutoinkin kuin grillatessa, mutta pahoin pelkään ettei sille ole tilaa keittiön pöydällä jatkuvassa käytössä. Näin grillikautena se varmaan saa kuitenkin pöytätilaa muutaman kuukauden ajan. Kaikkein suurin ihmeellisyys laitteessa on se, että se saa anti-kokkaavan miehen kiinnostumaan keittiöstä ehkä ensimmäisen kerran elämässään ;)

Surf 'n' Turf hengessä meillä grillattiin rapuja ja kalkkunaa. Periaatteessa ruokatyyliin kuuluisi kai lihaa, mutta onhan kalkkunan lihakin lihaa :)


Marinadi: Sekoita keskenään 2rkl limettimarmeladia, 1rkl limetin mehua (eikä kuorikaan olisi yhtään pahitteeksi, jos et käytä valmista mehua niin kuin minä tällä kertaa), 1rkl viinietikkaa, 2-3rkl seesamöljyä, ripaus suolaa ja hieman vettä, mikäli seos on liian sakeaa. Pilko pieniksi paloiksi chilejä maun mukaan ja sekoita marinadiin.

Sekoita kulhossa marinadi, isot kuorelliset tiikerikatkaravut (kypsentämättömät) ja kalkkunafileet. Itselläni oli kuusi jättikatkarapua ja kaksi ohutta kalkkunafilettä. Siirrä ravut ja kalkkuna marinoitumaan, esimerkiksi tyhjiöpakkaamalla ne marinadin kera.

Paista kuumassa grillissä molemmin puolin muutama minuutti, kalkkunaa hieman pidempään. Silppua kypsien rapujen ja kalkkunan päälle tuoretta korianteria ja purista hieman sitruunan tai limetin mehua.

Tarjoa avokadon, chilidipin ja itse tehtyjen ranskalaisten kera ja leiki että olet South Beachilla, Key Westissä tai muualla missä meri on turkoosin väristä :)

12 kommenttia:

  1. Voiko sillä tehdä niitä sous-vide-menetelmässä tarvittavia kypsennyspusseja? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Ainakin laitteen omia pusseja voi kuumentaa kattilassa lähelle kiehumispistettä, mutta sitä en tiedä, kuinka pitkään pussia voi pitää kuumassa vedessä :)

      Poista
    2. Minua vähän kiinnostaisi kokeilla sitä tekniikkaa, muttei ole tosiaan tuollaista vakuumilaitetta, enkä tiedä pitääkö siihen olla ihan omanlaisensakin laite vielä. Eikä tietty sitä "keitintäkään" vai miksi sitä sanotaan. Tuntuu liian vaivalloiselta uuniin viritellä vesiastiaa ja koittaa siinä pitää tasaista lämpöä.

      Poista
    3. Sitä ois kyllä kiva kokeilla. Pitäs ihan tutkia asiaa tarkemmin, että pystyykö tuota laitetta hyödyntämään ja miten sais sen vesiastian järkättyä kotikonstein :)

      Poista
  2. Ooh, hiukan on herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Grillaus on taas piiitkästä aikaa niin kivaa :)

      Poista
  3. Eiks sitä vois käyttää lihan ja kalan pakastamiseen? Sais ilmat pois

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu voi käyttää kyllä ja on siinä tosi kätevä :) Oon jo pakastanutkin ylimääräiset kanat ja eilen pakkasin myös muutaman kalkkunan jääkaappiin odottamaan päiväksi. Tosi hyvä, kun ruoka säilyy pidempään ja paremmin!

      Poista
  4. Oi, olisipa mulla tuollainen laite! Ja grilli!
    Näyttää maukkaalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiku ostoksille vaan ;) Tosin oma grillini on adoptoitu vanhemmiltani ja se on varmaan 15 vuotta vanha :D Toimii edelleen!

      Poista
  5. Oi, tosiaankin tulee kesä mieleen :) meri, lämmin tuuli ja terassilla syöminen! Hyvältä näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Voi, kun pääsisi jo syömään terassille (meillä on kyllä aurinkoinen ja suojainen terassi ja periaatteessa siellä voisi jo tareta, jos vaan on aurinkoinen sää ylipäätään). Se jos mikä on kesäistä :)

      Poista