sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Kepeä tiramisu


Tykkään klassikkojälkkäreistä ja tiramisu on creme bruleen lisäksi yksi lemppareistani. Ja ehdoton italialaisen illallisen päättäjä. Miksi teenkään tiramisua vain kerran kahdessa vuodessa? Hullua!

Milla oli tehnyt taannoiselle blogipiknikillemme hyvin kesäisen kepeää tiramisua, jossa maistui hienoisesti appelsiini. Halusin kokeilla sitä versiota, sillä appelsiini houkuttelee erityisesti näin keväällä. 

Italiassa maistamani tiramisut ovat olleet tuhdimman oloisia, joten tämä kuohkeampi versio sopii siinäkin mielessä hyvin kevääseen. Ja tätä jaksaa syödä vaikka kaksi annosta jälkiruuaksi ;) Pieniä annoksia tästä määrästä tulee noin kahdeksan, isoja ehkä neljä.



Tiramisu: Keitä aluksi vahvaa kahvia 2-3dl. Sekoita kahvin joukkoon hieman vaniljasokeria ja maun mukaan kaakao- ja mantelilikööriä. Tai kuten minä käytin kahvilikööriä ja manteliaromia, kun en löytänyt mantelilikööriä paikallisesta Alkosta. Maistele mikä sekoitussuhde on omaan makuusi sopiva.

Käytä luomumunia. Vatkaa kaksi munanvalkuaista kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sen jälkeen kaksi keltuaista ja 1/2dl sokeria vaahdoksi. Sekoitin tässä vielä keltuaisvaahtoon 1tl vaniljasokeria.

Lisää keltuaismassaan 1/2tl raastettua luomuappelsiinin kuorta ja purista sekaan muutama ruokalusikallinen appelsiinin mehua. Sekoita joukkoon  250g mascarponejuustoa. Sekoita valkuaisvaahto mukaan.

Käytin tähän määrään n. 100g savoiardikeksejä, mutta astian muodosta ja koosta riippuen keksejä voi mennä enemmänkin. Kasta keksejä nopeasti kauttaaltaan kahvissa ja asettele astian pohjalle yhteen riviin. Kaada päälle täytteestä noin puolet. Tee toinen kerros keksejä ja lisää loppu täyte. Voit myös tehdä tiramisusta yksikerroksisen, jos teet esim. uunivuokaan.

Anna tekeytyä jääkaapissa kelmun alla vähintään yön yli.

Koristelelu: Siivilöi pinnalle tummaa kaakaota ja raasta sen päälle vielä hieman tummaa suklaata. Leikkaa appelsiinin kuoresta ohutta nauhaa ja kieritä esim. sormen ympärille ja nosta varovasti tiramisun päälle.

6 kommenttia:

  1. Tiramisù on mun lemppari, näyttää ihanalta!

    VastaaPoista
  2. Tosi kaunis esillelaitto :) Varmasti hyvää, ei ole epäilystäkään :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvää oli, tekis mieli tehdä heti uudelleen :)

      Poista
  3. Tuo oli takuulla ihanaa,niin nätin näköinen annoskin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jalallinen malja tekee kaikesta astetta juhlallisempaa :)

      Poista