lauantai 20. huhtikuuta 2013

Karitsaa marsalakastikkeessa ja sitruunaperunat


Pääsiäinen, suuri lammasherkkujuhla on mennyt jo aika päiviä sitten, mutta lampaanhimo ei mene ohi yhdessä juhlapyhässä. En tiedä miksi olen niin kaavoihin kangistunut, että lampaanpaistia ei tule laitettua koskaan muulloin (ja oikeastaan ei koskaan, sillä äiti laittaa maailman parasta lammasta ja pääsen herkuttelemaan sillä joka vuosi). Nyt alkoi ihan uusi ruoka-aikakausi ja lammas tulee meidän keittiössä niin usein käyttöön kun vain voi (muunakin kuin jauhelihana)!

Tämä oli ensimmäinen lammaspaistini koskaan. Ja totta puhuakseni, siitä tuli ihan loistavaa! Mutta mitä muutakaan voi tulla yhdistelmästä karitsan paahtopaisti, marsala-viini, rosmariini, timjami ja valkosipuli?

Olen lukenut joistakin ruokablogeista, että perunat ja sitruuna sopivat mainiosti yhteen. Sekin tuli nyt testattua ja voi että olivatkin hyviä! Varma hitti jokaiseen ruokapöytään ;)

Karitsa: Kuori 8 valkosipulinkynttä ja halkaise kahtia. Kuori kourallinen paistisipuleita. Laita sipulit uunipataan ja lisää joukkoon 3-4 rosmariininoksaa ja tuoretta timjamia. Rouhaise padan pohjalle vielä meri- tai himalajansuolaa. Sekoita 2-3rkl maissijauhoja ja 4rkl vettä ja kaada padan pohjalle.

Paloittele karitsan paahtopaisti (minulla n. 700g) keskikokoisiksi paloiksi. Rouhaise palojen päälle suolaa. Asettele lihapalat uunipataan sipuleiden ja mausteiden päälle. Kaada päälle n. 4dl marsala-viiniä.

Hauduta karitsaa 125-asteisessa uunissa kannen alle n. 4,5 tuntia. 

Sitruunaperunat: Keitä haluamasi määrä perunoita (itsellä rosamundaa) esimerkiksi edellisenä päivänä tai vähintään muutama tunti aikaisemmin. Jäähdytä perunat. 

Leikkaa perunat kuutioiksi. Kuumenna pannulla reilusti voita. Paista perunoita voissa ja kääntele välillä (älä liikaa), jotta mahdollisimman moni puoli ruskistuisi. Ota pannu pois liedeltä, rouhaise päälle suolaa ja purista sitruunan mehua (minä puristin pannulliseen puolikkaan sitruunan mehun).

4 kommenttia:

  1. Sitruunaperunoista on tullut minun suosikkejani! Viime viikonloppuna viimeksi tein lyttypottuja, jotka sitruuna ja yrtit ihanasti maustoivat. Tuo sinun ohjeellasi tehty karitsakin maistuisi ihan varmasti täällä meidänkin ruokapöydässämme :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotiharmilasta olen tainnutkin lukea niistä sitruunaperunoista, ainakin muun muassa :) Itse en olisi tajunnut kokeilla, mutta nyt kyllä alan harrastaa näitä enemmäkin!

      Poista
  2. Marsalakaritsa kuullostaa kyllä herkulta. :)

    VastaaPoista