sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Sisilialainen Pasta alla Norma



Sisilialainen munakoisopasta eli pasta alla norma on yksi lemppareistani. Söin sitä ensimmäisen kerran missäs muuallakaan kuin Sisiliassa ja ihastuin välittömästi. Söin ainakin kahdenlaista versiota, öljyisempää ja tomaattisempaa, mutta en osaa päättää kumpi oli parempaa. Molemmat! Tällä kertaa tein öljyistä pastaa.

Perinteiseen normaan kuuluu munakoison lisäksi olennaisena osana ricotta-juusto ja nimenomaan ricotta salata, joka on suolaisempaa ja kiinteämpää kuin meillä myytävä ricotta. Joskus ricotta paahdetaan uunissa ja murennetaan pastan päälle, joskus raastetaan sellaisenaan.

Minulla ei ollut ricotta salataa, joten käytin sen sijaan parmesania. Maistuu se pasta niinkin! Tärkeintä pastassa kuin pastassa on se, että se tarjoillaan hyvän viinin kera ;)



Kastike: Leikkaa puolikas munakoiso puolen sentin ohuiksi viipaleiksi. Levittele viipaleet leikkuulaudalle ja ripottele niiden päälle suolaa. Anna itkettyä, kunnes neste nousee pintaan. Kuivaa talouspaperilla. Leikkaa munakoisot kahdeksaan osaan.

Poista kahdesta isosta tomaatista siemenet. Kuutioi tomaatit. Raasta kaksi isoa valkosipulinkynttä.

Lämmitä paistinpannulla 1-1,5rkl oliiviöljyä. Paista munakoisoviipaleita, kunnes saavat kivan ruskean pinnan. Siirrä munakoisot lautaselle odottamaan ja ripottele niiden päälle n. 1tl oreganoa.

Lisää pannulle oliiviöljyä ja kuullota valkosipuliraastetta pieni hetki (älä anna ruskistua!). Lisää tomaattikuutiot ja tarvittaessa lisää oliiviöljyä (öljy toimii kastikkeena). Kääntele tomaattikuutioita ja anna kypsyä. Mausta suolalla, chilihiutaleilla, mustapippurilla ja mikäli tomaatit ovat mauttomia, myös sokerilla. Anna kypsyä 5min.

Keitä pasta ja lisää munakoisot tomaattien sekaan pannulle. Laita 10 isoa basilikan lehteä päällekkäin ja rullalle ja leikkaa suikaleiksi. Sekoita pasta, kastike ja basilikasuikaleet.

Viimeistely: Annostele pasta lautasille ja vuole esim. perunaveitsellä parmesan-juustosta lastuja. Lisää päälle vielä tuoretta basilikaa ja rouhaise mustapippuria.


10 kommenttia:

  1. Tätä en ole koskaan maistanutkaan, pistänpä muistiin toukokuuta varten:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, ootteko lähdössä Sisiliaan? Ihanaa! :)

      Poista
    2. Ikävä kyllä ei olla, mutta Italiaan kyllä sitten lokakuussa, mutta kaikki Italia-ohjeet menee korvan taakse:)

      Poista
    3. Aaa sulla on siis Italia-kokkailuja tiedossa toukokuun ajan :) Mutta ihanaa, että matkakin on tiedossa!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Yksi parhaista pastoista mun mielestä :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Samoin täällä, vaikka sitä juuri syötiinkin. Mies kommentoi syödessä, että "tätä tekee mieli lisää vaikkei entinenkään ole loppu" :)

      Poista
  4. Munakoisot ovat herkkua, mutta valmistusaika kaikkine itkettämisineen jotenkin aina saa niitä karttamaan. Tämä alkoi kuitenkin kiehtoa niin paljon, että täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä itketin näitä melko vähän aikaa, kun en malttanut odottaa pidempään :) Ihan hyvää kuitenkin tuli. Ja munakoiso on tosiaan hyvää, sitä pitäisi käyttää enemmän meidänkin keittiössä!

      Poista