sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Pommes frites eli ranskalaiset eli ranutKuinka vaikeaa voi ollakaan hyvien ranskalaisten tekeminen, kun katsoo monien ruokapaikkojen ankeita pakasteversioita. No ei ollenkaan vaikeaa, vaan jopa helppoa, jos uskaltaa kypsentää ruokaa öljyssä!

Minä en ole ollut mikään kovin pätevä kuumassa öljyssä kypsentäjä ja kyseinen operaatio jopa hieman pelottaa. Toisaalta muistissa oli epäonnistuneet munkit viime vapulta, mutta toisaalta ihanat mozzarella poppersit pikkujouluista. Uskaltaisko?

Nanna oli tehnyt hirvihampurilaisten kylkeen ranskalaisia ihan itse ja koska niiden valmistaminen vaikutti kuitenkin mutkattomalta, uskaltauduin minäkin kokeilemaan. Ja kyllä kannatti, itse väsätyt ranskalaiset ovat luonnollisestikin työläämpiä kuin pakasteversiot, mutta miljoona kertaa parempia! Ja hyvät ranskalaiset on suurinta herkkua ketsupin ja valkosipulimajoneesin kera, nam!Nannan ohjetta noudattaen minäkin leikkasin rosamunda-perunoista suorakulmion mallisia, niin että päihin jää perunan kuoret (perunat pitää tietenkin pestä hyvin ennen tätä). Sen jälkeen perunat leikataan 2-3 levyksi ja levyt 2-3 ranskalaiseksi, koosta riippuen. Käytin kahden hengen annokseen viisi perunaa.

Paistaminen tapahtuu kahdessa vaiheessa ja ensimmäisen vaiheen voi tehdä hyvissä ajoin ennen ruokailua. Öljy (n. 1l) lämmitetään kattilassa 150-asteiseksi ja perunoita paistetaan muutamassa erässä n. 5min kerrallaan ja nostetaan reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Toinen paistaminen tapahtuu juuri ennen ruokailua (syöjät voivat mielellään istua tässä vaiheessa jo pöydässä). Öljy lämmitetään tällä kertaa kuumemmaksi, 190-asteiseksi ja esipaistettuja ranskalaisia paistetaan vielä n. 2min, kunnes ovat ruskeita pinnalta. Ja taas nostetaan paperin päälle valumaan. Tällä kertaa ranskalaisiin rouhaistaan myös suolaa (esim. meri- tai himalajansuolaa).

6 kommenttia:

 1. Nyt tekisi kyllä niin mieli ranskalaisia :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kaapista löytyy perunoita ja öljyä niin siitä vaan tekemään ;)

   Poista
 2. Mä ihastelin näitä jo sun edellisessä postauksessa, näyttää erittäin herkulliselta. Kiitos, kun jaoit ohjeen!
  En ole aiemmin uskaltautunut kuuman öljyn kanssa leikkimään, mutta ehkä nyt pitää ostaa se astemittari ja ryhtyä joku päivä ranujen tekoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Astemittari on kyllä ehdoton, sillä ainakaan minä en osaa tulkita öljyn lämpöä mistään leipäpalan ruskistumisesta ja vaikka olenkin hyvin suurpiirteinen kokki, niin öljyn suhteen olen tarkka :) Olen epäonnistunut muutaman kerran, mutta virheistä oppii. Nämä ranskalaiset tuntui kyllä helpoilta ja pikkuhiljaa se hirvitys kuuman öljyn suhteen alkaa hälvetä :)

   Poista
 3. ja nämä on kyllä niin herkullisia, etä nämä pitäis tarjota vaan ihan omana ruokalajinaan laatuketsupin tai majon kera. Hyvännäkööset ranet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, iso kasa ranskalaisia ja kaikenlaisia dippejä, ah! Kiitos sulle ohjeesta :)

   Poista