torstai 14. maaliskuuta 2013

Mango-suklaakakku




Synttärijuhlien ehdoton kohokohta on synttärikakku. Siksi kakun leipominen on hieman stressaavaa, sekä etukäteen miettiessä millainen kakku olisi juuri se paras, ja toisaalta se itse leipominen, yleensä vielä viimetipassa. 

Minulla oli omalle 30v-synttärikakulleni muutama toive: jotain hedelmää, mutta täyteläistä sekä sokerimassakuorrute. En ollut koskaan aikaisemmin kokeillut sokerimassaa, joten otin siinä ison riskin, mutta toisaalta ei kai näitä kakkuja viitsi arkisin alkaa kokeilemaankaan?

Hedelmäksi valikoitui ihana mango ja ohje oli lopulta tämä mango-suklaakakku sillä erotuksella, että jätin mangopäällisen pois ja kuorrutin kakun aprikoosimarmeladilla ja vaahtokarkin makuisella sokerimassalla.

Sokerimassan hyviä puolia on jääkaappia kestävä pinta (vaatii varmasti alleen sen marmeladin tai vastaavan), joka on muutenkin siistimpi kuin esimerkiksi kermavaahto. Sokerimassan käsittely oli lopulta helppoa, vaikka pelkäsin sitä etukäteen. Olin käyttänyt yhden paketin massan testailuun ja koristeiden tekemiseen. Värjäsin koristeet nestemäisillä elintarvikeväreillä (osan pinnalta ja osan koko massan osalta).

Kakkua leipoessa kohtasin muutamia ongelmia: kakkutaikina ei ollut sekoittunut tarpeeksi ja kakkupohjaan muodostui "jauhopommeja". Marmeladissa oli sattumia, joten kakun pinnasta tuli möykkyinen ja se näkyi sokerimassan alta. Leikkasin sokerimassan ylijäävän osan kakun päältä hieman liian reippaasti, joten en saanut muotoiltua siihen mitään kaunista reunaa.


Pohja: Tein kakkupohjan kaksi päivää ennen varsinaista juhlapäivää. Vaahdota kuusi kanamunaa ja 3,5dl sokeria. Lisää 1dl kuumaa vettä ja 200g sulatettua voita. Sekoita keskenään 3dl jauhoja, 1dl perunajauhoja, 4rkl kaakaojauhetta ja 2tl leivinjauhetta. Lisää taikinaan siivilän läpi.

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (26cm) ja kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes kakku on kypsä myös keskeltä (kokeile tikulla). Anna jäähtyä ja leikkaa sitten kolmeen osaan (itse leikkasin vasta seuraavana päivänä ja pidin kakkupohjan jääkaapissa yön yli kakkuvuoassa).

Täyte: Täytin kakun juhlia edeltävänä päivänä. Sekoita 5dl valmista mangososetta, 1,5dl sokeria ja 1rkl vaniljasokeria. Liota seitsemän liivatelehteä kylmässä vedessä 5min. Kuumenna 2rkl sitruunamehua kiehuvaksi ja lisää liivatteet. Jäähdytä hieman ja lisää liivate täytteeseen.

Vaahdota 2dl kermaa ja lisää se sekä 500g turkkilaista jugurttia mangotäytteeseen.

Kokoaminen: Leikkaa leivinpaperista pyöreä pala irtopohjavuoan pohjalle. Nosta alin kakkulevy vuokaan ja kostuta spritellä (yhteensä kahteen kakkulevyyn menee noin 2dl). Kaada puolet mangotäytteestä päälle ja lisää keskimmäinen kakkulevy. Kaada keskimmäisen levyn päälle loput mangotäytteestä ja nosta päällimmäisin kakkulevy paikalleen. Kostuta spritellä.

Laita esim. kelmua päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Kun poistat irtopohjavuoan reunat, muista pyöräyttää ensin reunat veitsen kanssa, ettei kakku halkea (tapahtui tietenkin minulle!).


Koristelu: Koristelin kakun juhlapäivän aamuna. Aloitin levittämällä kakun kaikille pinnoille ohuen kerroksen aprikoosimarmeladia, jotta sokerimassa tarttuu siihen kiinni.

Olin varannut vaahtokarkin makuista sokerimassaa kaksi pakettia ja hyvä niin, sillä yksi ei olisi riittänyt näin isoon kakkuun. Yhdistin sokerimassat ja kaulitsin litteäksi tomusokerilla jauhotetun pöydän päällä.

Käänsin massan kaulimen ympärille ja nostin kakun päälle kaulimen avulla, jonka jälkeen levitin massan tiiviisti kakun päälle ja ympärille. Massan levittäminen niin, ettei siitä synny isompia vekkejä, on hieman vaikeaa enkä osaa antaa siihen vinkkejä, sillä en onnistunut siinä itse kovin täydellisesti.

Leikkasin lopuksi ylimenevän osan pois veitsen avulla ja painelin reunoja kiinni kakkuun. Aikaisemmin tekemäni koristeet olivat kovettuneet hyvin ja nostin ne suoraan kakun päälle enkä edes yrittänyt kiinnittää niitä mitenkään. Nyt niitä oli kätevä siirtää aina sitä mukaa, mitä vieraat ottivat kakkua.

8 kommenttia:

  1. Kuumenna marmemaladi ja aja sitten sauvasekoittimella sileäksi, niin möykyt katoaa.
    Ihana kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä! Enpä olisi itse tullut ajatelleeksi. Ja vaikka olisin, niin olisin varmaan ollut niin laiska etten olis jaksanut :D Mutta seuraavalla kerralla saatan olla vaativampi itseäni kohtaan, joten hyvä tietää :)

      Poista
  2. Ihanan kotitekoisen näköiset koristeet.Piristävä poikkeus valtavirrasta kun kaikki aina yrittää tehdä jotain konditoriaviritelmiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nämä ei tosiaan yritäkään esittää viimeisen päälle hienoja koristeita ja prosessi meni lähinnä niin, että sokerimassa pöydälle, hieman kaulimella ohuemmaksi ja veitsi, sormet ja värit peliin :)

      Poista
  3. Sokerimassan saa kakun päälle suht tasaisesti, jos esimerkiksi Nannan ohjeen mukaan vetää marmeladin sileäksi, tai vaikkapa aprikoteeraa ja sokerimassan kaulii mahdollisimman isoksi, se on helpompi niin tasoitella :)

    Koristet olivat kyllä ihana värisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin sokerimassan ensimmäistä kertaa elämässäni muualla kuin suoraan kakun päällä, joten lähdin aika riskillä tekemään koko juttua :) Seuraavalla kerralla olen viisaampi ja ainakin yhtä kokeilukertaa rikkaampi, eiköhän se siitä!

      Poista
  4. Heippa! Mistä löysit tuota vaahtokarkin makuista sokerimassaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Ostin sokerimassaa kahdesta eri kaupasta ja ne olivat muistaakseni Prisma ja Stocka. Nyt en ole ihan varma kummasta ostin sen vaahtokarkin makuisen, mutta veikkaan kuitenkin Prismaa. Olisikohan ollut Confettin? :)

      Poista