torstai 28. maaliskuuta 2013

Korvapuustit eli örkyt


En ole oikein pullaihminen ja lisäksi pullan leipominen on ehkä hankalinta mahdollista puuhaa. Rohkaistuin kuitenkin kokeilemaan korvapuusteja, kun mies pyysi tekemään örkkyjä. Sanasta ei tule kyllä ensimmäisenä mieleen herkullinen pulla vaan ihan jotain muuta... Ilmeisesti joku oululainen ilmaisu? Minä en selvästikään ole tarpeeksi oululainen :)

Uskalsin alkaa tekemään pullaa ihan vain sen takia, että edellisen päivän sämpylät olivat onnistuneet loistavasti. Ja syy siihen, että nykyään kaikki taikinat onnistuu niin hyvin, on synttärilahjaksi saamani KitchenAid. Aiai, miten olen aikaisemmin pärjännyt ilman? Sinne vaan kone pyörittämään taikinaa ja leipominen on ollut itkupotkuraivaireiden sijaan hauskaa!

Tämä siis rohkaisuksi niille, jotka ovat mielestään huonoja leipureita. Ostakaa yleiskone, joka tekee vaikeimman ja raskaimman työn teidän puolesta! Toki hartiavoiminkin onnistuu, mutta minulla ei ole riittävästi kärsivällisyyttä.



Korvapuustit


Lämmitä 2,5dl maitoa ja liota siihen puoli palaa hiivaa. Kaada kulhoon ja lisää 1dl sokeria, 1tl vaniljasokeria, 1/2tl suolaa, 1 kananmuna ja 4dl jauhoja. Pyöräytä muutama minuutti yleiskoneella (tai käsin).

Sulata 75g voita ja lisää se taikinan sekaan. Lisää vielä n. 3dl jauhoja ja anna koneen pyörittää taikinaa niin pitkään, kunnes se ei tartu kulhon reunoihin (n. 15min). Anna taikinan kohota kulhossa puolisen tuntia.

Kaulitse taikinasta n. 30 x 60 kokoinen levy. Sivele levyn päälle 50g pehmeää voita ja ripottele sokeria ja kanelia. Rullaa levy kiinni. 

Leikkaa rullasta n. 20 hieman kolmion mallista palaa. Asettele palat niin, että leveä puoli on alhaalla ja kapea ylhäällä. Paina sormilla keskiosaa alaspäin.

Laita pullat leivinpaperin päälle uunipellille ja kohota niitä puolisen tuntia. Voitele ne kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteisessa uunissa kunnes ovat pinnaltaan hieman ruskeita (ei liian, sillä ensimmäisen pellillisen pohjat pääsivät kärtsäämään!). Paistoaika on noin 8min.

9 kommenttia:

  1. Örkky, enpä ollut ennen kuullutkaan!
    Mä tykkään tehdä pullataikinan käsin niin tiedän, milloin siinä on sopiva määrä jauhoja ja milloin sitä on vaivattu riittävästi. Leipätaikinoissa yleiskone saa auttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon niin onneton pullantekijä, että yleiskone on kaikkein paras vaihtoehto ;)

      Poista
  2. Joo, eipä örkystä kyllä ensimmäiseksi korvapuusti tule mieleen!! Minäkin tykkään upottaa käteni taikinaan - käsituntumalla saa pehmeän taikinan, mutta onhan tuo kitchenaid hieno peli ja pitäähän sitä käyttää, jos kerran semmoinen on!! Pääsiäistä sinnepäin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua häiritsee aina käsin tekemisessä se, että en osaa ennakoida mitään ja sitten kun kädet on jo ihan taikinassa pitää alkaa availemaan jääkaappia, öljypulloja, vesihanoja jne. ja sitten kaikki on lopulta ihan taikinassa :D

      Kiitos samoin hyvää pääsiäistä! :)

      Poista
  3. Komia kitchen aid ja hirviän hienot örkyt! Jos meillä joskus on isompi kööki, niin siellä luultavasti on sitten myös tilaa masiinalle. Toistaiseksi pullataikina vaivautuu omalla kouralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Epäilin aluksi itsekin, ettei meillä ole tilaa yleiskoneelle, mutta asia ratkesi pakkaamaalla muutama muu härveli kaappiin :)

      Poista
  4. Kauhia nimi! Mutta täydellisen näkööset korvapuustit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihme kyllä toisesta pellillisestä tuli onnistuneita ja toisesta ei ihan niin tyylikkäitä... :)

      Poista
  5. Minä vein Oulussa naapuriin korvapuusti-lämpimäisiä ; ÖRKYISTÄ kiitettiin

    VastaaPoista