tiistai 26. helmikuuta 2013

Kebabia couscous-salaatilla



Itsetehty kebab voi kuulostaa työläältä, mutta käytännössä liha muhii itsekseen uunissa ja se valmistetaan jo edellisenä päivänä. Tein myös couscous-salaatin edellisenä iltana, joka oli sunnuntai, joten arkisena maanantaina aikaa ei kulunut liian paljoa, mutta saatiin niin hyvää ruokaa, että koko viikko lähti paremmin käyntiin.

Olen tehnyt kebabia kerran aikaisemmin ja siitä on vuosi aikaa. Nyt en aio odottaa vuotta seuraavaan kertaan, sillä kotikebab hakkaa mennen tullen Suomessa myytävän dönerin (paitsi Hagia Sofian perinteisen iskenderin, sillä se on herkullinen ja aitoa turkkilaista kebabia).

Kebab: Möyhennä kulhossa 300g jauhelihaa, josta ainakin puolet on karitsaa (ostin valmiin puolet karitsaa, puolet nautaa -pakkauksen). Sekoita massan joukkoon mausteet: suolaa, ripaus sokeria, 1tl (savu)paprikajauhetta, 1/2tl jeeraa ja mustapippuria.

Muotoile massasta lieriömäinen pötkylä ja nosta se ison alumiinifolipalan päälle. Kiepauta folio pötkylän ympärille ja pyöritä päät kiinni. Pötkylä muistuttaa siis paperikarkkia. Paista lihaa 100 asteisessa uunissa noin kaksi tuntia. Jos teet isomman erän kerralla (tästä riittää 2-4:lle annoskoosta riippuen), paista hieman pidempään.

Couscous-salaatti: Kuumenna/valmista kasvislientä. Laita kulhon pohjalle haluamasi määrä couscousia ja kaada kasvislientä päälle. Liemen määrä riippuu couscousin määrästä ja aluksi kannattaa kaataa muutama desi, sen jälkeen lisäillä lientä tarvittaessa, kunnes couscous on valmista.

Pilko pieneksi piiperrykseksi punasipulia ja sekoita couscousin joukkoon. Purista sekaan sitruunamehua, itse laitoin puolikkaan sitruunan neljän hengen annokseen. Poista tomaateista siemenet ja pilko pieniksi paloiksi. Suikaloi friseesalaattia ohuiksi suikaleiksi ja lisää salaattiin. Mausta salaattia tarvittaessa suolalla ja lisää hieman tuoretta minttua ja oliiviöljyä tarpeen mukaan. Anna tekeytyä jääkaapissa.

Jugurttikastike: Sekoita keskenään turkkilaista jugurttia, sitruunamehua, hunajaa, suolaa, mustapippuria ja hieman tuoretta minttua. Oikeat määrät selviää maistelemalla :)

Kebabkastike: Lämmitä pannussa oliiviöljyä. Kuullota öljyssä raastettua valkosipulia (esim. 1 kynsi). Lisää pannulle kokista (n. 2dl), tomaattipyrettä (3-4rkl), srirachaa maun mukaan, suolaa, mustapippuria ja grillimaustetta. Keittele kastiketta kokoon 5min.

Kokoaminen: Leikkaa veitsellä ohuita siivuja kebabista. Paista kebabsiivut kuivalla pannulla niin että pinta hieman ruskistuu. Sekoita kebabsiivut ja kuuma kebabkastike keskenään.

Asettele lautasille annos couscous-salaattia, nosta päälle kebabia kastikkeen kanssa ja lätkäise päällimmäiseksi jugurttikastiketta.


10 kommenttia:

  1. Voih! Itse tehty kebab on järjettömän hyvää. Meillä kulutus on niin suurta, että käytän yleensä 2kg jauhelihaa. Ja silti klöntti häviää hetkessä :)

    Tuon kebabkastikkeen ohjeen taidan napata mukaani, kun tähän saakka on turvauduttu valmiisiin kastikkeisiin. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi sitä lihaa meilläkin voinut olla hieman enemmän, kun tuo 300g tuntunut ihan riittävän neljään annokseen, jos oli nälkä :) Ja muutenkin kun oli niin hyvää, niin olisi voinut syödä enemmänkin!

      Poista
  2. Olen usein kuullut ja lukenut tuosta tavasta paistaa kebapia, mutten ole tullut kokeilleeksi! Olen pitänyt minäkin sitä töisevänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän siinä saa vähän värkätä, mutta toisaalta ei kai ne muutkaan ruuat valmistu ihan itsestään. Ja jos jauhelihasta saa jotain noin hyvää, niin houkuttelee kyllä tekemään kebabia useamminkin! :)

      Poista
  3. Meillä on puhuttu jo monta viikkoa, että pitäis taas tehdä itse kebabia :) Se ON hyvää! Myös itse tehdyt soosit maistuvat. Couscousia en olekaan kebabin kera syönyt, mutta näyttää hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistui taas mieleen, miten hyvää se on. Pakko tehdä useamminkin kuin kerran vuodessa! Couscous sopi ihan hyvin, varsinkin salaattimuotoisena. Oli raikas lisäke!

      Poista
  4. Hei!
    Meillä on parhaillaan käynnissä Kananmuna-reseptikisa. Viimeinen osallistumispäivä on maanantaina 3.3. Olisi hienoa, jos ehtisit kisaan mukaan! :)

    Lisätietoa täältä: http://karppisiskot.wordpress.com/2013/02/10/nyt-alkaa-kiekun-kananmuna-reseptikisa/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitoksia kutsusta! Jos vain ehdin, niin olisi kiva osallistua kilpailuun :) Katsotaan miten käy!

      Poista
  5. Kiitos, Heidi, muistutuksesta! Siitä on vuosia, kun me ollaan viimeksi tehty kebabia itse. Se on niin hyvää!

    Hagia Sofia on vielä testaamatta, kiva kuulla siitä kokemuksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin viimeksi Hagia Sofiassa kun siellä oli lammasviikot. Samaan aikaan siellä oli useampia porukoita, jotka olivat kyseisessä ravintolassa ensimmäistä kertaa. Kaikki antoivat hyvää palautetta ja olivat tyytyväisiä annoksiinsa. Minä haluaisin testata seuraavaksi pyörtyneen imaamin :)

      Poista