keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Juustoja ja vale-membrilloa


Maittavat tapakset -kirjasta (Parragon) löytyi toinenkin erittäin mielenkiintoinen resepti nimellä manchegoa ja membrilloa. Manchego on yksi lempijuustoistani, mutta membrillosta ei ollut kuullut koskaan aikaisemmin.

Kirjaa luettuani minulle selvisi, että membrillo on hyytelöä, joka tehdään kvitteneistä (kuulostaa epäilyttävän ruotsalaiselle). Membrillo sopii kirjan mukaan manchegon lisäksi myös porsaanpaistille ja riistan lisäkkeeksi.

Googlettelin kvittenin kuvan ja sen enempää asiaa tutkimatta marssin Stockalle kyseistä hedelmää ostamaan. Eihän sieltä mitään kvitteneitä löytynyt, mutta jokseenkin Kiinassa kasvatettu omenapäärynä näytti jossain määrin muistuttavan kyseistä hedelmää.

Kotona tutkin asiaa hieman lisää ja sain tietää kvittenin olevan päärynän sukuinen hedelmä. Ehkäpä omenapäärynä ei siis mennyt korvaajana ihan metsään. Lisäksi keittiössä pyöri 150g tummia viinirypäleitä jotka olivat jo hieman pehminneitä, joten lykkäsin ne hyytelöön mukaan.

Ehkä siksi maku ei välttämättä ollut ihan sitä mitä piti. Tai enhän minä tiedä miltä aito membrillo maistuu, mutta jotenkin tämä minun versio jäi hieman kevyen makuiseksi ja olisin toivonut sen olevan vahvempaa. Hillosokeria olisi pitänyt olla enemmän (ohjeen mukaan), mutta minulta loppui se hieman kesken. Hyytelöstä tuli siis melko löllöä (mutta kuitenkin todella makeaa) eikä se pysynyt oikein hyvin kasassa. Ei se kyllä haitannut varsinaisesti syömistä.

Vale-membrillo: Paloittele 500g omenapäärynää kuorineen ja lisää kattilaan. Minä lisäsin myös ne 150g viinirypäleitä, mutta ehkä se kannattaa jättää väliin. Lisää kattilaan 5dl vettä ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja hauduta hedelmäpaloja 45 minuuttia.

Kaada hedelmistä irronnut liemi siivilän läpi paksupohjaiseen kattilaan. Lisää 500g hillosokeria (minulla 3,5dl mikä oli ehkä hieman liian vähän) ja kiehauta niin, että sokeri liukenee sekaan. Kuumenna seosta 104 asteiseksi asti (minä en päässyt millään yli sadan, ilmeisesti siitä syystä että sokeria oli liian vähän).

Anna hyytelön jäähtyä hieman ja kaada se sitten muottiin/tarjoiluastiaan ja säilytä viileässä tarjoiluun asti. 

12 kommenttia:

 1. mä olen kanssa kysellyt ihan hölmönä kvitteneitä sieltä sun täältä ja niitä ei taideta tuoda suomeen ollenkaan, itse olisin keittänyt siitä tavallista hilloa kun en halusi ostaa vaan keittä itse kuten ennen vanhaan. kyselen sitä joka vuosi samoista pakoista jotta joskus vaikka joku vielä toisi sitä kvitteniä tänne meille pimeään pohjolaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kiva pyöriä kaupoissa kun ei itsekään oikein tiedä, että mitä kysyy, kun ei ole kyseistä hedelmää nähnyt varsinaisesti :) Olin ihan varma, että Stockalla jos jossain niitä on, mutta eipä näkynyt. Ja ilmeisesti niitä on siis Seinäjoen Cittarilla! Pitäisköhän tarkistaa omatkin citymarketit :)

   Poista
 2. Täällä Seinäjoella niitä löytyy ihan Citymarketin hevi-osastolla. Monesti olen kyseistä hedelmää pyöritellyt käsissäni, mutta toistaiseksi on jäänyt hyllyyn. Suunnitelmissa on ollut tehdä kvitteneistä likööriä, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, että niinkin tavallisesta kaupasta kuin Citymarket löytyy mystisiä kvitteneitä ;) Pitää käydä katselemassa ja ihmettelemässä seuraavalla kauppareissulla!

   Poista
  2. Ollos hyvä vain :) Toivotaan, että teilläkin niitä löytyy.

   Poista
  3. Ollos hyvä :D Mun kavereiden mielestä oon tosi omituinen kun käytän ilmaisua ollos hyvä ;) Ne ei kuulemma tiedä mitä siihen pitäisi vastata, se vasta outoa onkin!

   Poista
  4. Ai :) Musta se on varsin normaali sanonta :D Kävin muuten just ruokakaupassa ja enää ei ollut ainakaan tuossa toisessa Cittarissa kvitteneitä. En nähnyt hevipuolen myyjää, jotta olisin saanut kyseltyä niiden saatavuudesta enemmän. Olisko sitten sesonki ohi jo noiden kohdalla. Tai sitten myynti niin pientä, etteivät ole hommanneet lisää.

   Poista
  5. Niin onkin, kaikkien pitäis kyllä tietää se!

   Voihan niillä kvitteneillä tosiaan olla jokin sesonki ja sen ulkopuolella niiden tuonti tänne ei ole kannattavaa. Tai jotain. Hmmm, tätä pitänee selvitellä :)

   Poista
  6. Kerro, jos saat jotain selville :) Mäkin voin vähän kysellä, jos kauppareissulla muistan.

   Poista
  7. Jep, kyllähän yksi kvitten pitää päästä maistamaan! :)

   Poista
 3. Kirjeitä keittiössä blogissa oli joskus tehty kvittenihilloa - ihastuttava tarina, kannattaa lukea jo senkin takia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, pitää käydä lukemassa! :)

   Poista