lauantai 15. joulukuuta 2012

Varaslähtö jouluun: karjalanpaistiTämä oli minun ensimmäinen karjalanpaistini. Yleensä en tee sitä koskaan itse, sillä saan herkutella karjalanpaistilla muualla kuin kotona ja vähintäänkin aina joulupöydässä. Tänä jouluna en kuitenkaan pääse nauttimaan perinteisistä jouluruuista (itseasiassa ennustan jouluaaton ruokailupuolen rakentuvan Subwayn patongin varaan...), joten päätin järjestää itselleni pienen ennakkojoulun.

Jouluna ongelmana on runsauden pula ja moni hyvä ruoka jää muutamaan lusikalliseen ihan vain sen takia, ettei maha vedä enempää. Tein sen takia tarkoituksella eri ruokalajeja eri päivinä.

Karjalanpaisti on ehkä maaiman yksinkertaisimpia ruokia, mutta minun piti etsiä ohje. Muistin heti, että Nanna oli hehkuttanut karjalanpaistia lähiaikoina, joten sinne siis ja oppia ottamaan. Lisäsin tähän kuitenkin kaksi laakerinlehteä, kun eräs varsin osaava karjalanpaistin tekijä opasti minua niin. Ja lisäilin myös vettä muutamaan otteeseen, sillä minusta liemi on karjalanpaistissa ehkä parasta, joten sitä pitää olla riittävästi :)

Kaada uunipadan pohjalle karjalanpaistilihat (700g). Rouhaise päälle suolaa (reilusti, tämän ruuan pitää olla suolaista). Paloittele 1-2 sipulia rouhean kokoisiksi paloiksi ja lisää pataan. Lisää vielä kymmenisen maustepippuria ja kaksi laakerinlehteä. Sekoita hieman käsin. Kaada pataan vettä niin paljon, että lihat juuri ja juuri peittyvät.

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja anna padan hautua ilman kantta 3-4 tuntia. Lisää välillä vettä, mikäli haluat padassa olevan enemmän lientä. Jos pataa hauduttaisi kannen kanssa, ei neste pääsisi haitumaan, mutta sitten lihat eivät saisi pientä paistumispintaa. Joten se toimi ihan hyvin, että lisäsin välillä vettä ja sitten annoin sen taas huveta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti