keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Vadelma-macaronsOlen tehnyt yhden ainoan kerran macaronseja ja se oli reilu neljä vuotta sitten omiin valmistujaisiini. Onnistuminen ei ollut kovin täydellistä, mutta onneksi vieraista juuri kukaan ei tainnut siihen aikaan tietää miltä macaronsien olisi pitänyt näyttää. 

Ongelma oli tietenkin se, että ne jäivät liian lättänöiksi. Hyviä ne kyllä olivat ja muistaakseni täytteenä oli jotain mokkakreemiä. Kokeilusta jäi kuitenkin sellainen kuva, että macaronsit ei minulta onnistu, joten olen vältellyt niiden tekoa siitä lähtien.

Joku kuukausi sitten haksahdin kuitenkin ostamaan macarons-maton, jonka arvelin olevan ehdoton väline onnistumiseen. Olin väärässä ja sain panikoida useampaan otteeseen valmistusprosessin aikana, mutta lopputuloksena oli muutamia ihan suht kauniita yksilöitä. Tosin edelleen ne olivat liian lättänöitä. 

Ohjeena käytin Sara la Fountainin Passion for Food -kirjan ohjetta. Se on varmasti ihan hyvä ohje ja syytän pienestä epäonnistumisesta mantelijauhetta, kun en löytänyt kaupasta mantelijauhoa. Toisaalta myös kirjan kuvassa olevat oletettavasti Saran leipomat macaronsit olivat tällaisia lättänän mallisia.

Tein myöhemmin macaronseja toisella ohjeella (ajastettu postaus ilmestyy huomenna) ja niistä tuli kyllä mallikkaan näköisiä, mutta ei ehkä niin mantelisen hyviä kuin näistä. Makuasioita kylläkin. 

_________________________________________________________________________________

Taikina: Vatkaa kaksi munan valkuaista kovahkoksi vaahdoksi. Kuumenna kattilassa 1 1/4dl sokeria ja 1/2dl vettä 118 asteiseksi. Vatkaa ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan.

Vatkaa yksi valkuainen. Sekoita joukkoon 1 3/4dl tomusokeria ja 2 3/4dl mantelijauhoa (tai jauhetta). Sekoita mantelimassa pienissä erissä valkuaisvaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Värjää taikina (jauhemaisella) punaisella elintarvikevärillä.

Siirrä taikina pursotin- tai pakastepussiin. Pursota pellille pieniä kolikon kokoisia länttejä ja jätä väliä seuraaviin. Itse käytin apuna macaron-mattoa. Pellille mahtui 48 macaronin puolikasta.

Paistaminen: Paista 150 asteisessa uunissa 17-25min. Pidin itse macaronseja uunissa 20min ja siinä oli ehkä muutama minuutti liikaa, joten suosittelen ennemmin tuota 17-18min, mikäli macaronsit ovat pieniä.

Anna jäähtyä ja irroita leivinpaperista/macaron-matosta. Anna kuivua pöydällä ennen täyttämistä.

Täyttäminen: Käytin täyttämiseen vadelmamarmeladia. Sivelin marmeladia noin teelusikallisen verran yhteen macaronsiin. Täytteestä voisi tehdä monimutkaisemmankin, mutta myös pelkkä marmeladi toimii hyvin.

_________________________________________________________________________________


Macaronit on kyllä niin söpöjä, että sopis hyvin vaikka uuden vuoden juhliin! Skumppaa, mansikoita ja macaroneja? Kyllä kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti