maanantai 3. joulukuuta 2012

Tom Yum KungRakkaalla lapsella on monta nimeä (tai pikemminkin kirjoitusasua, kun thaikkujen merkeistä käännetään länsimaaksi): tom yum kung, tom yam koong, tom yum goong, tom yam khung jne. Kyseessä on kuitenkin thaimaalainen hapan katkarapukeitto, joka on totaalisesti vienyt sydämeni. Asuin Thaimaassa neljä kuukautta ja söin yhden kuukauden ajan pelkästään tom yumia. Katkaravun lisäksi kanaversio on erittäin suosittu ja yleinen. Sen nimi on tom yum kai (siis muun muassa).

Oikeastaan tämän keiton nimessä pitäisi olla sana kha, koska lurautin tähän mukaan kookoskermaa. Tom yum on sitä vastoin kirkaslieminen. Mutta ei aleta liikaa halkomaan hiuksia, keittoa voi tehdä monella tapaa ja olen syönyt hyvin erilaisia keittoja, joiden kaikkien nimi on sama. Yhteistä niille on ollut se, että keitto on todella hyvää. Se riittäköön!

Kaikkein autenttisimmissa tom yumeissa keitosta on syöty lähinnä pelkkä liemi. Esim. kanakeitossa on ollut kanan jalkoja eikä niitä kukaan ole alkanut syömään. Tai isoja inkiväärin palasia tai kaffir limetin lehtiä. 

Tässä minun keitossani on paljon syötävää, ei pelkkä liemi. Mutta käytin tähän vain muutaman jättikatkaravunpyrstön, sillä keiton idea on kuitenkin se liemi. Kaikissa keitoissa ei käytetä sieniä tai tomaattia, mutta minä halusin niitä tähän. Muuten keitto on tarkoituksella pelkistetty ja se tarjoiltiin osana thaimaalaista ateriaa (jolla ei ylipäätään keskitytä vain yhteen ruokalajiin kuten meillä Suomessa on tapana).


Aloita kiehauttamalla 1,5l vettä ja lisäämällä siihen 3rkl tom yam tahnaa. Kuori n. 2cm pätkä inkivääriä ja paloittele kolikon kokoisiksi paloiksi (inkivääriä ei ole tarkoitus syödä ja sen voi ottaa vaikka pois keitosta lopuksi). Purista keittoon 1 1/2 limettiä ja mausta 1rkl kalakastikkeella ja 5 kaffir limetin lehdellä.

Paloittele puolikas vihreä chili ja lisää keittoon. Anna liemen kiehua hiljalleen n. 10min. Puhdista 5 herkkusientä ja paloittele neljään osaan (tai isommat vielä pienemmiksi). Lisää sienet keittoon ja anna kiehua hiljalleen.

Poista yhdestä tomaatista siemenet ja tee kapeahkoja lohkoja. Lisää tomaatit ja 5 jättikatkaravunpyrstöä loppuvaiheessa ja annan niiden lämmetä, mutta älä enää juurikaan keitä, sillä ravuista voi tulla sitkeitä. Lisää lopuksi sekaan 1dl kookoskermaa.

2 kommenttia:

  1. Aah kuulostaa just niiltä keitoilta mitä on saanut paikan päällä kun on tom yam tahnaa, noita lehtiä ja kalakastiketta :P oon joskus tehnyt jonkun aivan pikaversion kotona.. täytyis koittaa tällasta kunnollista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tom yum on mun ehdottomia lempikeittoja, mutta en kyllä saa siitä millään niin hyvää kuin "oikea". Mutta kyllä tästä tuli tosi hyvää kuitenkin :)

      Poista