torstai 6. joulukuuta 2012

Gruusialainen lammaspata


Tallinnan Must Lampaan ruokavalintani oli siis mielestäni hyvää mutta arkista ravintolaruuaksi. Maku sopi kuitenkin niin hyvin hyiseen pakkaseen, että sitä oli pakko tehdä heti kotona. Ja olimmehan ostaneet Tallinnasta tuoretta gruusialaista leipää kotiin tuomisiksi. Yritin tutkia netistä gruusialaisen lammaspadan ohjeita, mutta en tainnut löytää mitään. Sen kuitenkin sain selville, että ilmeisesti gruusialaisen keittiön perusjuttuja on paprika ja valkosipuli. Tähän tuli siis mausteeksi niitä.

Minulla oli 400g lampaan keittolihaa (luullista) ja laitoin sen uunipataan paloiteltuna. Käytin lihaa uunissa sellaisenaan noin puoli tuntia (lämpötila oli muistaakseni 200).

Sen jälkeen lisäsin pataan merisuolaa, mustapippuria, 1tl paprikajauhetta, muutaman valkosipulin kynnen pilkottuna, 2rkl vehnäjauhoja ja 3-4dl kiehuvaa vettä. Lisäksi laitoin päällimmäiseksi pieniä voinokareita, yhteensä ehkä 1,5rkl.

Sitten laitoin padan takaisin uuniin ja vähensin lämpöä 150 asteeseen. Annoin lihan muhia uunissa tällä kertaa 1 1/2h.

Seuraavaksi lisäsin pataan muut ainekset: pätkä munakoisoa kuutioituna, yksi iso peruna lohkoina, yksi suippopaprika lohkoina ja kourallinen vihreitä papuja. Näiden kanssa pata oli uunissa vielä toiset 1 1/2h.

Lopuksi silppusin päälle hieman lehtipersiljaa.2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen! Minä olen monesti niitä lampaan keittolihoja pyöritellyt käsissäni kaupassa ja miettinyt jonkun padan valmistamista. Nytpä on käsissä oivallinen ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kokeilin keittolihoja ensimmäistä kertaa ja hyvää tuli ainakin näin pitkällä haudutusajalla :) Tää ruoka sopii kyllä talven keskelle mainiosti!

      Poista