sunnuntai 9. joulukuuta 2012

American style pikkujoulut

Juhlien jälkeinen aamu: keittiö on kuin räjähdyksen jäljiltä ja minä yritän pitkittää siivouksen aloittamista bloggaamalla juhlista. Ympäristöstä näkee, että täällä on tehty eilen paljon hyvää ruokaa ja juotu muutama hyvä juoma! Kaappasin juuri aamupalaksi vaahtokarkin ja möhkäleen browniesin löllöä osaa. Tästä se lähtee!Amerikkalaisia pikkujouluja juhlittiin lähinnä rakkaudesta New Yorkiin. Tietyllä porukalla keskustelumme kääntyy aina viimeistään loppuillasta kyseiseen kaupunkiin ja mahdollisesti muihin Amerikan kokemuksiin. Mikä siis sopivampi teema kuin Amerikka? Ja sitä paitsi se on ilmeisesti myös ajankohtainen suuntaus, kun erinäisillä ravintoloillakin on sama teema, ehkä vähän eri toteutuksilla kylläkin.Meidn menu koostui iloisesta ja helposta bileruuasta:


Dippivihannekset, makeachili-, cheddar-, lime- ja homejuustodipit

Bataattiranskikset
Coleslaw (punakaalista)

Brownies (ohje täältä), suklaakastike, vaahtokarkit


En ollut koskaan kokeillut bataattiranskalaisia, mutta bataatti kiinnostaa kovasti. On tietenkin aina virhe kokeilla jotain ruokaa ensimmäistä kertaa vasta juhlissa, mutta näköjään elän vaarallisesti (kuten lähes kaikkien muidenkin ruokalajien kohdalla). No eihän ne ihan täydellisesti onnistuneet, mutta vieraiden lohduttavien puheiden mukaan ne olivat tosi hyviä. Ja olihan ne, mutta liian pehmeitä! Ilmeisesti mukaan lorahti liikaa öljyä ja/tai ranskikset olivat liian ohuita tikkuja. 

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tässä kuorittiin bataatit, paloiteltiin ranskalaisten muotoon ja lisättiin kulhoon. Kulhoon kaadettiin muutama ruokalusikallinen öljyä (vähempi ois parempi!), tarpeeksi suolaa ja muutama teelusikallinen ranskanperunamaustetta.

Ranskiksia paistettiin 225 uunissa mittaamattoman ajan verran.Jälkkärinä oli tietenkin brownieseja suklaakastikkeella, vaniljajäätelöllä ja vaahtokarkeilla. Browniesien paistaminen oli tällä kertaa erikoista, sillä lopputuloksena meillä oli vuoka, jossa 3/4 toisesta päästä oli hyvin paistunutta ja loppu 1/4 löllöä. Ei siis keskeltä vaan päädystä! Kai tämä on joku mystinen pikkujoulujuttu. Onneksi molempiin koulukuntiin kuuluvia syöjiä löytyi ja kaiken kaikkiaan jälkiruoka oli tosi herkkua! 


5 kommenttia:

 1. Saakohan niistä edes ihan ranskistyyppisen rapeita, kun silloin söin niitä Suomessa kun Chicos lanseerasi ne bataattiranskikset - olivat pehmeitä enkä itse tykännyt niistä kyllä yhtään. Olikohan se yksi epäonnistunut kerta vai onko ne aina pehmeitä ;) ? Menu näyttää kyllä herkulta, sinä se olet ahkera tuolla keittiössä, ei voi kun ihailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, eli ne ei sitten välttämättä tule onnistumaan koskaan. Ehkä vois vielä kerran kokeilla ja jos ei tule edes puolirapeita niin sittenhän ne voi unohtaa, koska ranskisten pitää olla rapeita!

   Oli kyllä kiva laittaa kaikkea kun oli hyvin aikaa pyhien takia. Tosin en tehnyt kaikkea itse, browniesien pääkokkina oli ystäväni :)

   Poista
 2. (psst. ens kerralla kun teet bataattiranskiksia, kippaa pikkasen maizenaa muovipussiin ja paa ranskikset mukaan. Tee siitä pussista sellanen ilmapallo ja heiluttele niin, että kaikki tikut sillai ihan ohuelti peittyy. Sitten pellille YHTEEN KERROKSEEN, ei missään nimessä päällekkäin! Roiski öljyä päälle ja vielä mausteet ja 225 astetta about 15 minuuttia. Voisin melkein luvata, että saat rapeita ranskalaisia!!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kiitos vinkistä! :) Tein ne tälläkin kertaa yhdessä kerroksessa, mutta se ei yksinään näyttänyt toimivan. Pitää kokeilla seuraavaksi tuota maizenaa! En olis edes tajunnut ajatella sitä :)

   Poista
  2. My pleasure! Hyvät jutut on tehty jaettaviksi :)

   Poista