lauantai 8. joulukuuta 2012

80-luvun grillihamppari



Minua kiinnostaa juuri nyt kaksi asiaa: retro-herkut ja hampurilaiset. Suunnitelmissa on tehdä talven aikana molempia ja hampurilaisista on hauska kokeilla erilaisia versioita. Tähän mennessä täällä blogin puolella on nähty tavalliset grillatut hampurilaiset aiolilla, halloum-hampurilaiset paholaisenhillolla, romesco-kanaburgerit parmesanilla ja hillotulla punasipulilla ja pulled pork burgerit. Ja voisi kai sloppy joen coleslawlla lukea vielä samaan kastiin.

Parhaat hampurilaissämpylät valmistuu muuten tällä ohjeella, joka pitäisi joskus kirjoittaa ylös myös tänne oman blogin puolelle, sillä en ole tainnut vielä tehdä sitä. Mutta nyt ei ole vielä sen aika, sillä vuorossa on 80-luvun grillihampurilaiset eikä niissä ollut hyvää kotitekoista sämpylää vaan teollinen kuiva valmissämpylä!

Meidän asutusalueelle tuli joskus 80- ja 90-lukujen taitteessa grilli. Siis sellainen nakkikopin tyyppinen, mistä tilattiin luukulta. Ja se oli hieno tapaus ja avajaisissa sekä grillin myöhemmin järjestämissä jouluriehoissa yms. oli paljon väkeä. Myöhemmin grilli laajeni vähittäin ylimääräisellä terassilla, pienellä sisätilalla jne. Lopulta koko homma jyrättiin alas ja sen paikalle rakennettiin kaupan näköinen ja tarjonnaltaan vastaava grilli. Käytännössä siis kauppa, josta sai hampurilaisia. Me no like.

Vanhoina hyvinä aikoina (minkä ikäinen ihmisen pitää olla, että saa sanoa noin?) hampurilainen oli harvinaista herkkua. Minä tilasin hampurilaisen ketsupilla, myöhemmin myös uskaliaasti sinapilla. Salaattia tai mitään muita lisukkeita ei saanut olla tai ne nypittiin pois. Mitenhän vanha olin ennen kuin hampurilaisessa sai olla salaattia ja kurkkusalaattia?

Retrohampurilainen kaikilla mausteilla

Mielestäni 80-luvun grillihampparia kuvaa hyvin kiinankaali, oranssi hampurilaiskastike ja ananas. Niinpä siis meidän retrohampurilaisissa on näitä kaikkia ja lisäksi kurkkusalaattia, ketsuppia ja sinappia sekä kaupan valmiita hampurilaissämpylöitä.

Peruspihvit

Sekoita keskenään 400g nauta-sika jauhelihaa, suolaa, mustapippuria, bbq-mausteseosta ja kaksi kananmunaa. Sekoittele taikinaa hetki, että siitä tulee yhtenäinen möykky. Anna tekeytyä vähintään puoli tuntia.

Kuumenna pannu keskilämpöiseksi/kuumaksi. Muotoile öljytyillä käsillä neljä pihviä (mahdollisimman ohutta) ja paista maksimissaan kaksi kerrallaan. Paista ruskea pinta molemmin puolin.

Paista lopuksi pannulla ananasrenkaita sekä hampurilaissämpylät molemmin puolin.

10 kommenttia:

  1. Hienoa! Mutta minä korvaisin ananas cheddarjuustolla :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 80-luvun Suomessa, ainakaan pienillä paikkakunnilla, ei taidettu edes tuntea cheddar-juustoa ;) Hyvä jos edes niinkin eksoottinen hedelmä kuin ananas, haha :D

      Poista
  2. Mahtava! Minä olen syönyt näitä paahtoleipäversiona, kun silloin ei oikein tuommoisia sämpylöitä ollut paikallisessa kaupassa tarjolla. Että niin vanha olen :) Ja ylipäänsä silloin kun hampurilaisen makuun pääsin, oli makuni jo kehittynyt niin, että kelpuutin sinapin, ketsupin, kurkkusalaatin ja sipulin! Hurjaa :) Eikä tosiaan cheddarjuustosta oltu kuultukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, enpä ole tiennytkään, että hampurilaisia on tehty paahtoleivästä, kun mun aikaan näitä sämpylöitä on ollut ilmeisesti aina. Olen siis sittenkin nuori ;) On nää hampurilaiset ja niiden täytteet hieman muuttuneet niistä ajoista, jossain vaiheessa tuli jopa se juusto mukaan kuvioihin :)

      Poista
  3. Mainio sarja aloittaa: retrosafkat! Meidän perheessä oli tapana joskus lauantaisaunan päälle lähteä kylille ostamaan grilliruokaa. Ja hampparit oli juuri tällaisia. Paitsi meidän paikallinen grilli kotikunnilla teki hampparit paikallisen leipomon sämpylöihin. Ja oli hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaiset perinteet on hauskoja. Me saatiin perinteisesti käydä ostamassa hampurilaiset jos oltiin keskenämme kotona siskojen kanssa. Teillähän on ollu ihan luksushampurilaisia :)

      Retroilu on kyllä kivaa. Ehkä sitä on sitten tullut (tarpeeksi) vanhaksi :)

      Poista
  4. Oih, ihania ruokamuistoja tulvii mieleen :P Minäkin muistan, kun olin ihan pieni niin isä ajoi aika usein yhden aikas lähellä olleen pellon laidalle (!), minne oli tullut sellainen asuntovaunu josta myytiin tosi reiluja hampulaisia ja porilaisia. Taisi koko perhe syödä aina porilaisia... vieläkin mä teen niitä kotona silloin tällöin - niin koukkuun jäin ;) Retroilu on niin jees..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää muistot on jotenkin niin hellyttäviä! Ihanan hämäräperäistä: asuntovaunu ilmestynyt pellon laidalle :) Mahtoi olla yhtä merkittävä tapaus kun meidän nakkikopin avaaminen!

      Minä en ollut vielä muutama vuosi sitten syönyt koskaan porilaista, vaikka niitäkin on ollut tarjolla. Pakkohan sitä oli sitten kulinarismin nimissä kokeilla, kun se oli ehkä ainoa ruokalaji, mitä mies oli syönyt mutta minä en ;)

      Poista
  5. Suomessa syötiin miehen kanssa alkuaikojen puolella tosi usein Wilhelm-lihamakkarapihvejä ruispalojen välissä paistinpannun kautta ..ihan niillä perinteisillä porilaismausteilla.. on molempien herkkua :) erit. hesen majoneesin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hesen majoneesia pitää aina löytyä jääkaapista, sopii myös hyvin pastasalaatin kastikkeeksi! :)

      Poista