lauantai 10. marraskuuta 2012

Naan-leivät



Naan-leipä on todellista herkkua. Tästä lähtien teen naan-leipää aina itse, sillä se on sen vaivan arvoista eikä siinä sitä paitsi ole kovin paljoa työtä. Aikaa se vaatii kylläkin! Ohjeen katsoin Garam Masala -blogista ja kerrankin noudatin jotain orjallisesti. Näistä tuli tosi hyviä ja maistuivat erinomaisille vielä seuraavana päivänäkin mikrossa lämmitettyinä.

Aloita sekoittamalla kulhossa 3 1/2 dl vehnäjauhoja, 2tl sokeria, 1tl suolaa ja 2tl sulatettua voita. Tee taikinaan kuoppa ja kaada siihen 1tl leivinjauhetta ja 2/3 dl maustamatonta jugurttia. Anna seistä puolisen minuuttia. Tee taikinasta pehmeää lisäten vähitellen 2/3 dl maitoa. Vaivaa taikina hyvin nyrkillä painellen ja käännellen. Lisää vielä 1-2tl sulatettua voita ja vaivaa taikinaa uudelleen.

Peitä taikina märällä liinalla ja aseta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan. Anna taikinan olla 1 1/2 tunnin ajan. Painele taikinaa nyrkillä vaivaten sitä hetken ja anna tekeytyä vielä toiset 1 1/2 tuntia.

Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan. Kauli pallot pitkiksi, hieman kolmion muotoisiksi levyiksi. Voit käyttää apuna vehnäjauhoja. Siirrä levyt leivinpaperin päälle.

Paista leivät 250 asteisessa uunissa ritilän (ja leivinpaperin) päällä. Itse otin ritilän uunista ennen sen lämpiämistä, jotta sain leivät leivinpaperin kera kätevästi (kylmän) ritilän päälle ja helposti nostettua koko jutun uuniin. Paista n. 5min (itsellä taisi mennä 7min) ja käännä leipiä puolessa välissä. Leipiin tulee ruskeita laikkuja kun ne kypsyvät.

Voitele valmiit naan-leivät sulalla voilla.


6 kommenttia:

  1. Ghee sopii sitten naanleiville törkeän hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä, gheetä pitäis joskus tehdä :)

      Poista
  2. Pisti silmään tuo "kerrankin noudatin ohejtta kirjaimellisesti". Itsessäni on samaa vikaa: aina pitää soveltaa ohjetta, edes vähän. :) (Välillä onnistuu, mutta onhan sitä joskus komeasti metsäänkin menty!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, meitä soveltajia taitaa olla melko iso joukko :) yleensä olen itse joko liian laiska että jaksaisin tehdä kaikki vaiheet tai sitten liian pihi jotta ostaisin ihan samat ainekset kuin ohjeissa. Yritän siis soveltaa oman ruokakaapin mukaan :)

      Poista
  3. Miten tämä voi kohota kun siinä ei ole hiivaa? En usko että leivinjauhe sitä kohottaa.. Aion kokeilla hiivalla nyt ensin, kiitos silti ohjeesta =)

    -SuSSu-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt en kyllä yhtään muista kuinka paljon leipätaikina kohosi kaiken kaikkiaan, mutta tuskin kovin paljoa. Otin ohjeen Garam Masala -blogista ja siinä ei ollut hiivaa (ellei sitten ole jäänyt minulta huomaamatta), joten minäkään en sitä laittanut :) Hyviä näistä kuitenkin tuli, pitäiskin tehdä pitkästä aikaa intialaista...

      Poista