tiistai 13. marraskuuta 2012

Jauhelihapiirakka filotaikinasta



Filotaikinaisia feta- ja pinaattipiirakoita tulee usein vastaan Välimerellä erityisesti itään päin mentäessä. Olin ostanut paketillisen filotaikinaa omenabaklavaa varten ja puolittanut sen, koska paketti oli varsin iso. Toinen puolikas on odotellut pakkasessa seuraavaa filotaikinakokeilua ja teinkin muutamasta taikinalevystä paistettuja lime-banaaneja.

Tämäkin ruoka sai alkunsa jääkaapissa olevista jämistä. Intialaisen aterian jäljiltä oli jäänyt tomaattichutneytä ja kreikkalaista jugurttia, jotka halusin käyttää johonkin. Ensin ajattelin tehdä kastiketta, mutta sitten muistin filotaikinan ja fetajuuston jämän. Cross kitchen -tyyppistä jauhelihapiirakkaa tekemään siis!

Silppua yksi sipuli ja muutama valkosipulinkynsi. Kuumenna pannussa öljyä ja kuullota sipuleita. Lisää 400g jauhelihaa ja ruskista. Mausta suolalla, pippurilla, jeeralla, savupaprikalla ja chilihiutaleilla. Lisää joukkoon 1,5dl tomaattichutneyta (tai vastaavaa makeaa tomaattista mössöä) ja 1,5rkl makeaa sinappia. Anna jauhelihan kypsyä hiljalleen n.15min.

Lisää jauhelihan sekaan 50g (tai enemmän) murusteltua fetajuustoa sekä 150g kreikkalaista jugurttia. Sekoita ja anna tekeytyä lämpimässä n. 5min.

Sulata filotaikinalevyjä varten voita n. 50g. Omat filotaikinalevyni olivat puolikkaita eli pitkulaisen muotoisia. Jos levyt ovat kokonaisia, voi ne puolittaa niin että niistä tulee pitkulaisia (onnistuu kyllä varmasti ihan kokonaisistakin). Tähän piirakkaan meni n.7 puolikasta filotaikinalevyä.



Voitele piirakkavuoka voisulalla. Aseta pohjalle kaksi-kolme levyä niin, että reunat jäävät vuoan ulkopuolelle. Sivele levyjä voisulalla. Lisää vielä muutama filotaikinalevy, jälleen niin että reunat ovat ulkopuolella ja levyt ovat tasaisesti eri puolilla vuokaa (ylimenevät osat nostetaan lopulta kanneksi). Voitele taikinalevyjä voisulalla.

Aseta taikinan päälle puolet jauhelihasta. Taittele sen jälkeen yksi filotaikinalevy ja aseta jauhelihan päälle (reunat jäävät sisään). Voitele voisulalla ja taittele toinen samanlainen. Aseta loput jauhelihasta taikinan päälle. Käännä reunojen yli roikkuvat taikinalevyt kanneksi piirakalle. Voitele kansi voisulalla.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 25-30min. Anna piirakan hieman jäähtyä ennen tarjoilua, sillä sen maku on parempi hieman haaleana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti