lauantai 3. marraskuuta 2012

Chilikastike sushille ja kaliforniarullat



Olen päässyt muutaman kerran maistamaan korealaista sushia eli kimbapia, jonka kanssa on ollut tarjolla perinteisen soijakastikkeen lisäksi chilikastiketta. En tiedä yhtään miten kyseiset soossit on tehty, mutta vallan herkullisia ne ovat olleet! En oikein löytänyt (osannut etsiä) netistä sopivaa ohjetta, joten tein ihan näppituntumalla yhden chilikastikkeen sushi-iltaamme varten. Kastikkeesta tuli hyvää ja se oli todella helppo tehdä, aineet vain sekoitetaan keskenään. Kannattaa kokeilla!

_________________________________________________________________________________

Chilikastike: Sekoita pienessä astiassa Srirachaa (n. 1rkl), ketsuppia (n. 2rkl) ja soijakastiketta (n. 2rkl). Kuori ja pilko yksi valkosipulinkynsi ja sekoita kastikkeeseen. Ohenna kastiketta vedellä. Määrä riippuu siitä, kuinka ohutta kastiketta haluat. Minä laitoin tähän 3-4rkl vettä ja kastikkeesta tuli hyvin ohutta, mutta sopivasti tulista ja makipaloja oli helppo uittaa siinä.

Tällä kertaa omat rullani jäivät hieman liian löysiksi, joten rakenne ei ollut kaikkein paras. Viimeksi onnistuin paremmin! Mutta hyviä nämä kuitenkin olivat :)


Kaliforniarullat: Tee haluamasi määrä sushiriisiä tällä ohjeella. Tarvitset kaliforniarullien täyttämistä varten avokadoa, limettiä, katkarapuja (tai muita rapuja tai kuten alkuperäisissä surimi-puikkoja), kurkkua, majoneesia, wasabia ja seesaminsiemeniä. Alkuperäisin versioihin kuuluisi myös mätiä, mutta meillä se pitää jättää pois. 

Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla hetki. Älä anna palaa, joten heiluttele niitä välillä.

Kuori avokado, tee suikaleita ja purista päälle limetin mehua. Leikkaa kurkkua suikaleiksi.

Yhdistä majoneesi ja wasabi. Määrä riippuu siitä, miten paljon rullia teet ja kuinka vahvasti haluat wasabin maistuvan. Itse laitoin n. 2rkl majoneesia ja 1tl wasabia ja tein kolme rullaa + 4 nigiriä.

Rullan kasaaminen: Levitä levämatolle riisiä noin puoleen väliin saakka (ehkä vähän yli). Leikkaa ylimääräinen levä pois. Ripottele riisin päälle seesaminsiemeniä. Painele pala kelmua riisin päälle ja käännä varovasti matto toisin päin eli leväpuoli ylöspäin.




Levitä maton toiseen reunaan wasabimajoneesia ja lado täytteet eli avokado, kurkku ja katkaravut. Rullaa tiiviisti kelmun avulla. Jätä kelmu hetkeksi rullan ympärille ja tee loput sushit. Ota kelmu pois ja leikkaa varovasti paloiksi.



_________________________________________________________________________________

Tein kaliforniarullien lisäksi yksinkertaisia makirullia, joiden sisällä oli wasabimajoneesia ja chorizo-makkaraa (kimbapin tyyliin, joissa on kylläkin korealaista makkaraa). On varmasti sanomattakin selvää, että chilikastike maistui todella hyvälle myös makkaraversioiden kera :)

Lisäksi tarjolla oli miso-keittoa (valmista) ja tietenkin soijakastiketta wasabilla.


4 kommenttia:

  1. Ou nou, mulle iski ihan hirveä sushinhimo tästä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sushinhimoa on paha kun se iskee, ei voi oikein muuta kuin kaivaa bambumatto ja muut tykötarvikkeet esille. Tai suunnata lähimpään sushi-paikkaan, mitä nyt ei liiemmin ainakaan täällä ole (kaksi).

      Poista
  2. Mulla on kans sellanen kesto-sushi-himo, varsinkin kun täältä saa valtavan hyvää sushia kun on paljon japanilaisia. ihania kuvia. Täytyy laittaa korvan taakse, kun jaksan alkaa taas pyörittelemään itse näitä. Mulla on sellanen muistikuva että määrät on aivan järjettömiä kun alan itse tekemään, pitäis jotenkin osata rajoittaa ettei mene montaa tuntia pyöritellessa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen niin kade, mä en ole tainnut koskaan edes syödä muuta japanilaista ruokaa kuin sushia. Sushi on kyllä mun lempiruokia ja voisin syödä sitä vaikka kuinka monta päivää putkeen.

      Mäkin teen aina ihan liikaa kahdelle, kun on niin vaikea pyöritellä vaan paria rullaa, varsinkin jos haluaa tehdä erilaisia. Nytkin jäi muutama pala syömättä ja sekös harmittaa. Mut mun mielestä jääkaapissa kovettunut sushi ei ole yhtään niin hyvää, että alkaisin sitä säästelee.

      Poista