tiistai 30. lokakuuta 2012

Tortilla Soup

Olen alkanut harrastamaan täytetoimintaa vaativina hetkinä Pinterestiä. Erityisesti ruokaosastoa. Hommaa ei kannata tehdä nälkäisenä, mutta muuten saan kuvista kivaa virikettä ja joskus harvoin eksyn katselemaan ihan ruokaohjettakin. Tortillakeittoon törmää siellä jatkuvasti ja kuten kaikki ruoka, missä on limettiä, korianteria, avokadoa ja chiliä, myös kyseinen keitto on herättänyt mielenkiintoni jatkuvasti.

Tortillakeitto on ollut to cook -listalla jo pitkään, mutta yhtään ohjetta en ole Pinterestin kautta lähtenyt tarkemmin tutkimaan. Olin jo klikkailemassa itseäni kyseiseen palveluun ohjeen toivossa, kun muistin, että Nanna on tehnyt joskus herkullisen näköistä tortillakeittoa. Ja niinpä siis Nannan versio meni kokeiluun (vain pienin laiskuuden ja logistiikan aiheuttamin muutoksin!).



Kana: Olin valmistanut revityn kanan jo edellisenä päivänä. Keitin kahta luullista kanan rintapalaa kanaliemessä puolisentoista tuntia. Revin kanan haarukalla paloiksi, laitoin rasiaan ja kaadoin vielä hieman keitinlientä päälle. Ja sitten vain jääkaappiin odottelemaan käyttöä.

Tortillasipsit: Nanna oli valmistanut tortillat pannulla, mutta minä oikaisin ja tein ne uunissa yhdellä kertaa. Minulla oli pakastimessa kolme maissitortillaa, jotka sivelin avokadoöljyllä ja leikkelin paloiksi. Asettelin palat uunipellille ja paistoin 200 asteessa niin pitkään, että reunat ruskistuivat. Olen tehnyt vastaavalla tavalla aikaisemmin tortillasipsejä (ovat muuten tosi hyviä, parempia kuin kaupan vastaavat!).

Keitto: Keittoa varten pilkoin yhden sipulin ja raastoin muutaman valkosipulinkynnen, joita kuullotin muutamia minuutteja avokadoöljyssä kattilassa. Sitten lisäsin chilitahnaa, tarkemmin ottaen sambal oelekia ja tein perin tyypillisen virheen kun en lisännyt chiliä maltillisesti vaan heitin suoraan purkin pohjat katsomatta kunnolla kuinka paljon siellä pohjalla oli. Keitosta tuli niin tulista, että jouduin jatkamaan lientä extravedellä ja leikkaamaan chilin tulisuutta sokerilla. Koska sokeria tuli lisättyä melko paljon, piti vastapainoksi lisätä myös reilusti suolaa... Eli kannattaa hillitä chilin määrää aluksi :)

Niin, siis lisäsin chilitahnan ja paistelin sipuli-chiliä vielä muutaman minuutin. Sitten lisäsin litran vettä ja kanafondia, tomaattipyreen jämät (olisiko ollut 100g) ja hieman suolaa. Maistettuani keittoa se oli siis ihan liian tulista ja lisäsin vielä ainakin 5dl vettä ja muutaman ruokalusikallisen sokeria. Ja sitten vielä sitä suolaa... Keittoa keitellään tässä vaiheessa hiljalleen n. 15min.


Lisukkeet: Lopuksi keittoon lisätään riivitty kana ja annetaan kiehua sen verran, että kana lämpiää. Keiton kaikki ainekset eivät ole suinkaan tässä, vaan kiehumisen aikana kannattaa kuutioida avokado ja puristaa puolikkaan limetin mehut sen päälle, raastaa hieman juustoa (itselläni goudaa), lohkoa yksi limetti ja silputa kasa tuoretta korianteria.

Keitto kootaan niin, että tortillasipsit laitetaan lautasen pohjalle, keittoa kauhotaan päälle ja keiton päälle jokainen voi puristaa limetin lohkosta mehut. Sitten päälle laitetaan juustoa, avokadoa ja korianteria ja ehkä jokunen tortillasipsi koristeeksi.



2 kommenttia:

  1. Näyttää todella hyvältä. Käyn joskus katsomassa Pinterestiä, minulla on myös tili, siellä on paljon ihania kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää Nannan ohje on todella hyvä! Pinterestistä saa kyllä kivoja ideoita ruuanlaittoon :)

      Poista