sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Sushi nurinkurin (uramaki)Nurinpäin käännetty sushi on ollut listallani jo pitkään. Siis sellainen, missä riisi on ulkopuolella ja levä sisäpuolella. Olen aina miettinyt miten sellainen tehdään, eikä mikään "käännetään se vain toisin päin" tyyppinen ohje auta mitään. Mutta ratkaisuhan onkin kelmu! Sitten asia onkin jo paljon enemmän järkeenkäyvä.

Täytteet: Tein kahdenlaisia makeja: toisessa täytteenä oli ravunlihaa sotkettuna majoneesin ja wasabin kanssa sekä hieman höyrytettyjä ja viinietikassa kevyesti maustuneita porkkanoita (halusin mitättömännäköisen ravunlihan keskelle hieman väriä). Toiset, eli nämä nurinpäinkääntyneet, sisälsivät lammasmakkaraa (neljään osaan pitkittäin ja pikainen paisto jokaiselta puolelta pannulla) ja avokadoa (jonka päälle puristettu limetin mehua ja rouhaistu hieman suolaa) ja ympärillä oli paahdettuja seesaminsiemeniä.

Sushiriisin valmistusohje on täällä. Käytin tähän 2,5dl kypsentämätöntä riisiä, joten myös mauste-etikasta tuli tehtyä hieman suurempi annos. Riisi riitti hyvin neljään rullaan.

Uramaki: Niin ja miten se nurinkurin tehty sushi sitten menee? Ensin taputellaan normaaliin tapaan riisiä levämaton päälle n. 2/3 matosta ja sitten leikataan ylimääräiset reunat pois. Tässä vaiheessa riisin päälle heitellään kuivalla pannulla paahdettuja seesaminsiemeniä.

Seuraavaksi riisipuolen päälle painetaan reilu pala kelmua ja koko homma käännetään varovaisesti ylösalaisin. Eli kelmupuoli on pöytää vasten ja bambumatto päällimmäisenä. Bambumatto poistetaan ja rulla on leväpuoli ylöspäin pöydällä ja riisi sen alla.

Sitten laitetaan vaan täytteet (jotain helppoa, kuten lammasmakkara+avokado) levämaton päälle ja pyöritetään rullaksi kelmua apuna käyttäen. Riisi jää siis ulkopuolelle ja kelmun voi kääriä rullan ympärille ja rullan voi siirtää pöydälle odottamaan leikkaamista.

Nurinkurin käännetyn rullan leikkaaminen oli mielestäni hieman haastavampaa kuin normaalin makirullan, mutta terävällä kostutetulla veitsellä sujui melko hyvin.


4 kommenttia:

 1. Voi että sinun sushi näyttää aina täydelliseltä! Miten teet niin kauniita makia? Olet taitava! *___*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, vaikka en osaakaan vastata tuohon mitää. Ehkä ne näyttää kuvassa kauniimmille kuin oikeasti? En jaksa stressata siitä ovatko makirullat täydellisen pyöreitä tms. koska eihän se muoto tee makua. Teen rullat aika rennolla otteella eikä niiden leikkaaminenkaan suju aina kovin taidokkaasti, mutta jokainen omalla tyylillään :)

   Poista
 2. Kaunista! Harmi, että viikonloppu meni jo, itsetehty sushi on niin viikonloppuruokaa. :) Mitä joittekaan ohella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sushi on tosiaan viikonloppuruokaa ja itsekin tehtiin näitä joitakin viikkoja sitten perjantaina. Valitettavasti en muista viinin nimeä, mutta se on äitini tuoma pieni valkkaripullo Saksasta :)

   Poista