torstai 4. lokakuuta 2012

Omenabaklava

En ole koskaan tehnyt taikka syönyt baklavaa. Se on kuitenkin aina kuulostanut erittäin herkulliselle leivonnaiselle ja koska en ole menossa mihinkään baklavamaahan lähitulevaisuudessa, päätin tehdä sitä itse. Huono puoli on tietenkin se, ettei minulla ole mitään vertailupohjaa omalle onnistumiselleni. Toisaalta se on myös hyvä puoli. 

Minulla oli pakastimessa viime vuoden omenasosetta (tai se on kai soseen ja marmeladin sekoitusta makeusasteeltaan) ja ajattelin yhdistää sen baklavaan, kun omenabaklavaa oli tehty paljon muuallakin netissä. Muutoin ohje on muunneltu Kodin Kuvalehden ohjeesta.

En halunnut tehdä baklavaa kovin suurta satsia, sillä se tuntuu kovin tuhdilta leivokselta. Käytin siis vain puolikkaan filotaikinan. Katkaisin taikinan kahtia jäisenä ja toinen puolisko jäi vielä odottamaan jotain muuta käyttöä. Taikina tulee muuten ottaa sulamaan jopa pari tuntia ennen varsinaista leipomista ja lisäksi baklava on uunissa melkein tunnin ja jääkaapissa tekeytymässä parisen tuntia, joten varaa tekemiseen aikaa!Sulata puolikas filotaikina ohjeen mukaan. Tee sokeriliemi keittämällä 1dl vettä, 1,5dl sokeria ja 1rkl sitruunamehua hiljalleen n. 10min. Lisää liemeen 1/4dl juoksevaa hunajaa. Anna jäähtyä.

Rouhi pähkinöitä ja manteleita (itselläni oli valmis sekoitus) n. 2dl esim. sauvasekoittimen avulla. Pähkinät kimpoilevat helposti terän pyöriessä, joten kannattaa varata hommaan korkea astia ja mielellään joku suoja päälle. Itselläni ei ole tehosekoitinta, joten tein sauvasekoittimen ympärille kelmusta suoja, ettei pähkinät lennä silmille :)

Sulata 75g voita ja voitele uunivuoan pohja. Aseta sille yksi kaksinkerroin taitetu filotaikinalevy ja voitele se voilla. Nosta toinen filotaikinalevy päälle. Levitä sen päälle ohut kerros omenasosetta, hieman kanelia sekä muutama ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Nosta päälle filotaikinalevy (kaksinkerroin taiteltu) ja voitele voilla. Nosta toinen levy päälle ja toista täytekerros. Toista kerroksia niin pitkään kun taikinaa riittää. Jätä päällimmäiseksi taikinakerros ja voitele se voilla.

Leikkaa levy terävällä veitsellä annoskokoisiksi neliöiksi. Paista uunissa 175 asteessa puolisen tuntia ja tiputa lämpötila 150 asteeseen ja jatka vielä paistamista toiset puolisen tuntia. Mikäli pinta ruskistuu liikaa, peitä foliolla. 

Paistamisen jälkeen kannattaa käydä vielä veitsellä läpi leikkauskohdat. Kaada sen jälkeen sokeriliemi baklavan päälle. Laita kelmu vuoan päälle ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin pariksi tunniksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti