perjantai 19. lokakuuta 2012

Falafelit kahdella kastikkeella



En tiedä olenko syönyt falafelejä koskaan muutoin kuin lounasruokalatyyppisissä paikoissa (tai koulussa) ja niissä pyörykät tahtovat kai olla lähinnä kasvispyöryköitä ja jossain määrin aika mauttomia. Falafelit eivät voi oikeasti olla sen makuisia, joten pakkohan niitä oli alkaa kokeilemaan itse. Saanpa ainakin maustaa oman maun mukaan. Mutta kuten monissa muissakin ruuassa, myös näissä lisukkeena tarjottava kastike on se juttu, mikä tekee näistä lopulta maukkaita. Ainakin minun mielestä :)

Ohje falafeleihin Maku.fi. Tein isomman määrän, joten näitä tuli vähintäänkin kuudelle hengelle.



Falafelit: Kuori ja silppua yksi sipuli ja kuullota se öljyssä pannulla. Mittaa tehosekoittimeen 6dl kikherneitä, 1dl grahamjauhoja, kolme kuorittua valkosipulinkynttä, 1,5tl jeeraa, 1,5tl suolaa, 1/2tl caynennepippuria ja 1/2tl mustapippuria. Sekoita tasaiseksi massaksi (vaihtoehtoisesti sauvasekoittimella onnistuu myös). Lisää taikinan sekaan 1,5dl silputtua tuoretta korianteria, 1,5rkl tahinia sekä 1,5rkl sitruunamehua ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.


Muotoile taikinasta pullia. Käytä apuna grahamjauhoja, jotka on kaadettu lautaselle. Itse lättäsin lautaselle palan taikinaa ja aloin muokkaamaan pullaksi vasta jauhojen seassa, sillä oma taikinani oli melko pehmeää. Nosta pallot lautaselle odottamaan paistamista. Kuumenna pannulla reilusti öljyä ja paista falafelit kypsiksi välillä käännellen.


Tomaattikastike: Lämmitä kattilassa 400g tomaattimurskaa, 1dl kokista, haluamasi määrä sriracha-chilikastiketta, valkosipulijauhetta, bbq-mausteseosta, mustapippuria ja tarpeen mukaan suolaa. Anna hieman kiehahtaa ja surrauta lopuksi sauvasekoittimella tasaiseksi.

Jugurttikastike: Sekoita kreikkalaista jugurttia, tapenadea ja murskattua fetaa. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin tunnin.


4 kommenttia:

  1. Falafelipyörykät ovat olleet mun to cook -listalla ihan mahottoman pitkään. Jos niitä sais vaikka syyslomalla tehtyä, huoh. Sun pyörykkäiset näyttävät kyllä niin hyviltä, että falafelhoukutus kasvaa hy-vin suureksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Falafelit kummitteli minuakin pitkään ennen kuin sain tehtyä niitä. Näistä tuli ihan hyviä, mutta seuraavalla kerralla voisin laittaa mausteita vielä enemmän (tosin sitten kastikkeiden ei tarvitsisi olla niin mausteisia). Oi, sulla on syysloma, ihanaa! Mukavaa lomaa :)

      Poista
  2. AIvan ihanalta näyttää. Söin kyllä oikein hyviä falafeleja toissapäivänä yhdessä arabialaisessa buffetissa.. kovin kiinteitä ne oli siellä, varmaan itse tehtynä pehmeämpiä. Laitoin muuten sulle haasteen blogiini jos sellaisia harrastat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olivat kyllä todella pehmeitä sisältä ja rapeahkoja ulkoa, tykkäsin koostumuksesta :) Tosin taikinakin oli sitten melko löllöä ja vähän vaikeasti käsiteltävää aluksi.

      Niin ja arvaa olinko niin nopea, että ehdin huomaamaan haasteen samaan aikaan kun sä kommentoit tänne :) Jee, kiva haaste!

      Poista