perjantai 28. syyskuuta 2012

Vietnamilaista patonkia piknik-tyyliin

Vietnamilaisia patonkeja tuli tehtyä tammikuussa ja seuraavan kerran maistoin kyseistä herkkua kesäisellä blogipiknikillä Ghetto Gourmetin toimesta. Kyseiset leivät jäivät taas kummittelemaan mieleen, joten piti tehdä niitä itsekin. Tosin käytin edelleen täytteenä pulled porkia ja lisäksi nappasin kaupasta ihania retiisejä, joita piti ehdottomasti saada mukaan.



Olin aikaisemminkin marinoinut kasviksia näihin patonkeihin, mutta nyt tein ne samalla ohjeella kuin Ghetto Gourmet eli tomusokeria käyttäen. Lopputulos oli hyvin samanlainen kuin aikaisemmissa kokeiluissa. Tosin menin pieleen yhdessä asiassa: Tottumattomana retiisin käyttäjänä sain muka kuningasidean marinoida myös retiisejä. Sillä seurauksella, että seuraavana päivänä minua odotti hyvin valjun näköisiä linttejä, sillä retiisit olivat laskeneet värinsä punaisista osista. En tiedä olisiko makua haitannut, mutta päädyin lopulta käyttämään sittenkin ihan tuoreita retiisejä ilman mitään marinadia. Sen sijaan porkkanat ja kurkut marinoin:

Marinoidut kasvikset: Mittaa kattilaan 2,5dl viinietikkaa (riisiviinietikkaa tai muukin käy) ja n. 100g tomusokeria. Sekoita ja keittele sen verran, että sokeri sulaa liemeen. Anna jäähtyä.

Kuori porkkanoita ja siivuta niistä ohuita siivuja kuorimaveitsellä. Kurkkujen kohdalla käytin juustohöylää (enkä kuorinut kurkkuja). Laita viipaleet astiaan ja kaada liemi päälle. Anna marinoitua yön yli ja valuta ennen patonkien täyttämistä. Voit myös hieman huuhdella siivuja, mikäli et halua todella etikkaista versiota.

Pulled pork: Ohje on melko samanlainen kuin aikaisemminkin, mutta glaseeraus eri. Ota possun kassler (minulla 800g) huoneen lämpöön noin tuntia aikaisemmin. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja laita possu uunipataan ilman kantta. Laske pohjalle hieman vettä. Ruskista uunissa noin puoli tuntia väriä pintaan.

Ota possu pois uunista ja laske lämpötila 150 asteeseen. Kaada possun päälle vuokaan n. 3dl vettä ja 1dl teriyakikastiketta. Kuori n. 10 valkosipulinkynttä ja halkaise ne kahtia ja lisää pataan. Lisää myös kaffir limetin lehtiä ja chilijauhetta (tai oikeita chilejä jos on). Paista uunissa kannen alla vielä n. 3,5 tuntia ja käännä lihakimpale välillä toisin päin.

Riivi kypsennetystä lihasta pieniä lihasiivuja ja laita ne uunivuokaan. Tein glaseerauskastikkeen sekoittamalla n. 2dl paistinlientä ja 3-4rkl mustaherukkahyytelöä ja kiehauttamalla hieman. Kastike levitetään revityn possun päälle ja lihaa paistetaan jälleen 200 asteisessa uunissa 20-30min välillä käännellen.



Kokoa patonki: Halkaise patonki ja laita alimmaiseksi majoneesia (itsellä sinappista majoneesia), sen päälle revittyä possua, makeaa chilikastiketta, retiisin siivuja, marinoitua kurkkua ja porkkanaa sekä silputtua tuoretta korianteria. Laita vielä patongin päällisosaan hieman majoneesia, jotta se liimautuu paremmin kiinni.

Paloittele haluamasi kokoisiksi paloiksi ja lisää hammastikut pitämään paloja kiinni, ainakin piknikolosuhteissa. Me vietettiin piknikkiä tällä kertaa takapihalla ihanassa syksyisessä auringonpaisteessa, sillä tuohon aikaan oli vielä ihanan lämmin elokuu meneillään :)

2 kommenttia:

  1. Voi miten hyvännäköisiä leipiä! Tykkään tosi paljon tuollaisista runsaista leivistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat olleet aina tosi hyviä, kun olen päässyt maistamaan. Myydäänköhän vietnamilaisia patonkeja vielä Suomessa missään? Ei ainakaan Oulussa mun tietääkseni. Olis hauska testata näitä joskus myös maailmalla :)

      Poista