tiistai 18. syyskuuta 2012

Maailman paras tomaattikeitto?



Tiedän, minun ei pitäisi koko ajan jauhaa tomaatista, keitoista ja tomaattikeitoista. Viime aikainen tomaatinhimoni koki kaupassa uusia ulottuvuuksia, kun ostoskoriin tipahti kaksi rasiaa miniluumutomaatteja, kilo tavallisia tomaatteja, neljän kappaleen pakkaus lempparitomaattimurskaani, tomaattipyrettä ja vielä valmiskeittoa hankaliin lounasolosuhteisiin. Tomaattia luvassa siis lähes joka päivä...

Huomasin Kauhaa ja rakkautta -blogissa keiton nimeltä "maailman paras tomaattikeitto" ja jos on sen niminen ohje, niin pakko kai sitä on testata. Varsinkin näin tomaattikeiton ylimpänä ystävänä. Ja kyllähän keitto oli todella maukasta ja varmasti ainakin maailman parhaiden joukossa ;)

Jouduin tekemään ohjeeseen pieniä muutoksia, sillä kaapeista ei löytynyt basilikaa eikä valkoviiniä, joten ne on korvattu oreganolla ja valkoviinietikalla (pienemmällä määrällä kylläkin). Keitosta tulee kolme isoa tai neljä pienempää annosta.

Aloita pilkkomalla yksi sipuli, kaksi valkosipulinkynttä ja yksi porkkana. Lohko myös kilo tomaatteja (ja poista kannat). Kaada kattilan pohjalle oliiviöljyä ja kuullota sipuleita ja porkkanaa. Lisää tomaattilohkot, 5dl vettä, kasvisfondia, 1rkl valkoviinietikkaa, 1rkl sokeria, 2rkl tomaattipyreetä ja 1tl oreganoa. Anna kiehua niin pitkään, kunnes porkkanatkin ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella, kaada joukkoon 1/2dl kermaa ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Ps. Mikäli jaksat kaltata tomaatit, tulee keitosta samettisempaa :)

4 kommenttia:

  1. Näin syksyllä minullekin iskee valtava tomaattikeittohimo. Tämä soppa pääsi meilläkin testiin ja oli kyllä ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä etten ole ainoa tomaattikeittohimoinen ;). Keitto oli tosi hyvää, ehdottomasti yksi lemppareistani!

      Poista
  2. Ajattelin jakaa sinulle jatkojalostusideani, koska olen kovasti tykästynyt tähän reseptiin.

    Suosittelen korvaamaan kerman Valion kolmen sipulin kevytkermavalmisteella. Sopasta tulee kevyempi ja entistäkin paremman makuinen. Tuon sipulikerman lisäksi olen tavannut laittaa myös purkin Mutti-tomaattimurskaa, sekä yhden makean omenan. Murskan lisääminen auttaa myös akuuttiin sopan loppumiseen.

    Sopan lisukkeina olen käyttänyt itse tehtyjä pikakrutonkeja (paahtoleipää paloiksi öljyyn pannulle, päälle kuivia yrttejä ja cayennea. Paahdetaan kunnes palohälytin alkaa ulista. Lautaselle vielä raejuustoa ja krutonkien päälle Poppamiehen Lime Caribbean -tulista kastiketta.

    Suosittelen, ja kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentista ja jatkojalostusideoistasi! Tomaattikeitto ja sen eri variaatiot on kyllä niin hyvää arkiruokaa, että meillä syödään jotain versiota huomennakin :) Ehkä vähän paprikalla ja varsisellerillä sekä valkosipulituorejuustolla höystettyä. Itse tehdyt krutongit onkin todella hyviä! Cayennea en olekaan koskaan lisännyt niihin (tai mitään muutakaan tulisuutta), joten kiitos tästä vinkistä, menee ehdottomasti joskus kokeiluun :)

      Mukavaa loppiaista ja alkanutta vuotta!

      Poista