tiistai 14. elokuuta 2012

Helppo makaronilaatikko ja muuta opiskelijaruokaa

Rakas pikkusiskoni muutti pois kotoa omaan kolmen hengen solukämppäänsä ja ensimmäisenä, kun hänen luonaan kävimme, hän totesi olevansa nälkäinen. Yksi suuri muutos kotoa pois muutettaessa onkin varmasti se, että ruokaa pitää alkaa tekemään itse. Ja jokaiselle päivälle pitäisi löytyä jotain syömistä.

Omista opiskeluajoistani on jo pieni tovi ja erityisesti siitä, kun muutin pois kotoa, on jo ikuisuudelta tuntuva aika, vaikkei siitä nyt kymmentä vuotta enempää ole. Muistan kuitenkin vielä, kuinka jännää oli käydä ruokakaupassa itsenäisesti ja miettiä mitä ruokaa tekisi ja minkä hintaista mikäkin on.

Minulle muodostui ensimmäisen vuoden aikana muutamia helppoja ja edullisia bravuureita, enkä kertaakaan syönyt pelkkää makaronia ketsupilla. Makaronilaatikkoa kylläkin, sillä sehän on mitä edullisimpia ruokia ja riittää koko viikoksi, jos vaan jaksaa syödä samaa ruokaa päivästä toiseen. Jos ei, niin ainahan pakastimet on keksitty ja opiskelijan kannattaakin pakastaa ruokia annoskokoisina paloina vaikka pakastepussiin.

Isosiskot pyrkivät aina auttamaan pikkusiskojaan, joten myös minä kannan korteni kekoon ja täggäilin joitakin ohjeitani Opiskelijaruoka-tunnisteella. Nämä ruuat on valittu listalle siksi, että ne ovat:


1) Helppoja tai helpohkoja valmistaa
2) Suhteellisen nopeita valmistaa
3) Edullisia tai melko edullisia (pääraaka-aine yleensä tonnikala tai jauhelija, joskus kana)
4) Niiden tekemiseen ei vaadita ihmeellisiä välineitä, vaan kattila, paistinpannu ja uunivuoka riittävät.
En ole tehnyt omia varsinaisia opiskelijaruokia enää vuosiin, mutta olen kesän mittaan ajatellut, että niitä pitäisi kyllä kokeilla. Lupaankin pyhästi, että syksyn aikana tänne tulee myös näitä opiskelijaruokia.

Tällä kertaa meillä tehtiin makaronilaatikkoa isältä saadulla hyvin yksinkertaisella mutta aina toimivalla reseptillä. Makaronilaatikon nopeampi ja vielä hieman edullisempi versio on makaronipata, jossa lähinnä keitetään makaronit, paistetaan jauheliha (ja maustetaan, sekä seassa on usein myös sipulia) ja sekoitetaan nämä kaksi keskenään. Makaronilaatikko on kuitenkin hieman maukkaampi.

Huom! Opiskelijoiden kannattaa tehdä tästä puolikas versio ja 400g jauhelihapaketista voi laittaa puolet pakastimeen (kypsentämättömänä) ja tehdä ruuaksi myöhemmin!
Keitä pussillinen (400g) makaroneja melkein kypsäksi suolavedessä. Ruskista pannulla yksi iso silputtu sipuli tilkassa öljyä. Lisää pannulle 400g jauhelihaa ja ruskista. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita keskenään 7dl maitoa ja kaksi kananmunaa munamaidoksi.

Voitele iso uunivuoka öljyllä. Kaada vuokaan keitetyt makaronit ja jauheliha ja sekoita. Kaada päälle munamaito. Paista uunissa 200 asteessa alatasolla n. 50min tai kunnes pinta on ruskea.

4 kommenttia:

 1. Hyvä ajatus tämä opiskelijaruokien kokoaminen! Minun opiskeluaikani ovat vielä paljon kauempana, enkä silloin osannut kyllä tehdä ruokaa juuri ollenkaan. Ja rahat olivat niin tiukalla, että aika yksinkertaista vatsantäytettä piti hankkia. Onneksi opiskelija-asuntolan pojilla oli äidit lähempänä kuin minulla, poikien kämpille kannatti sunnuntai-iltana hankkiutua norkoilemaan, saattoi saada lautasen nenän alle :D kun palailivat ruokalähetysten kanssa äitien helmoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, hyvä että pojat olivat reiluja ja jakoivat ruokalähtetyksistään :)

   Minä kävin koko opiskeluaikani osa-aikaisesti töissä, joten en ole ihan sentin päälle joutunut laskemaan ruokaostoksiani, mutta välillä tuli kuitenkin tilanteita, että piti selvitä tyyliin alle kymmenellä eurolla koko viikko. Onneksi valmisruokaa saa nykyään tosi halvalla, joten silloinkin söin ihan oikeaa ruokaa :)

   Poista
 2. hahaa ootki tänne jo laittanu opiskelijaruokaa! voisin tehdä vaikka huomenna kyllä tätä :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pitihän sitä heti jotain laittaa vinkiksi ;) Ja makaronilaatikko jos mikä on hyvää ja halpaa ja helppoa. Tää on siis se isän ohje eli hyvin pelkistetty mutta tosi hyvä :)

   Poista