tiistai 12. kesäkuuta 2012

Pehmoiset perunasämpylät

Tallinnan makumatkalta on nyt palattu kotiin Kotkan kautta ja mielessä pyörii niin miniloman ravintolakokemukset kuin siskon kanssa kokkailut. Pääsimme syömään reissussa hyvää ruokaa, huonohkoa ruokaa ja iloisesti yllättänyttä, aika lailla erinomaista ruokaa. Siskon kanssa kokkasimme jotain vähän "lapsellista", mutta todella hyvää ja täyteläistä. Kaikesta tästä tulee vielä juttua lähipäivinä.

Nyt kuitenkin mielen päälle jäänyt sämpylöiden ohje, jota en kohta enää muista jos en kirjoita sitä nyt. Tämä oli hyvin summittainen kokeilu ja päämääränä oli saada hampurilaissämpylät gourmetburgereihin. Sämpylät onnistuivat loistavasti ja teen tällä ohjeella ehdottomasti uudelleenkin. Muistaakseni tästä tuli 7 isohkoa sämpylää. Kuvituksena on jälleen kerran hampurilainen, kun muuten sämpylöistä ei tullut napattua kuvaa.



Sekoita 3dl maitoa ja 3dl vettä ja lämmitä hellalla kiehumispisteeseen. Sekoita joukkoon puoli pussia perunamuussijauhetta, että saat todella löysää muussia (voit toki käyttää valmista muussia ja ohentaa sitä maidolla, itsellä ei vaan sattunut olemaan jämämuussia tms). Sekoita joukkoon 1tl suolaa, 1rkl hunajaa, 0,5 pussia kuivahiivaa sekä yksi kevyesti vatkattu muna. Sekoita taikinaan muutamia desejä vehnäjauhoja ja 50g sulatettua voita. Lisää vielä niin paljon jauhoja, että saat pehmeän taikinan.

Leivo taikinasta sämpylöitä pellille (itse tein epämääräisiä kasoja, joita hieman tasoittelin) ja kohota niitä puolisen tuntia. Paista 200-225 asteessa kypsiksi. 

2 kommenttia:

  1. Kun akan tekemään "uuden" ohjeen mukaan, kaipaa siihen ohjeen eli kuinka monta dl laitat mitäkin eikä niin että "muutamia desejä" tai "Paista 200-225 asteessa kypsiksi" -> säveltää voi kun osaa, mutta jos etsii ohjetta haluaa ohjeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen hyvin fiilispohjainen kotikokki ja leipuri, joten harvemmin tulee tarkkojen mittojen kanssa touhuiltua. Ehkä tällainen inspiraatioblogi on vähän liian summittainen sellaiselle, joka etsii tarkkoja ohjeita.

      Mutta sen olen näin amatöörileipurina huomannut, että jauhojen määrä riippuu sen verran jauhojen laadusta, ettei tarkkaa desimäärää voi oikein sanoa, ettei se leipominen menisi juuri siinä kohti sitten pieleen. Sama pätee paistoaikoihin, se riippuu myös uunista, joten parhaiten onnistuu, kun seuraa tilannetta :)

      Poista