keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Shahi Paneer

Intialainen ruoka on todella maukasta ja syntyy monien mausteiden yhdistelmästä. Olen tehnyt aikaisemmin intialaista ruokaa vain kerran ja sekin oli varmasti hyvin länsimaalaistettu versio linssejä sisältävästä kastikkeesta eikä se maistunut lähellekään niin hyvälle kuin Intiassa. Kokeilut jäivät siis yhteen kertaan, kunnes törmäsin Dubaissa Carrefourissa intialaisiin valmiisiin mausteseoksiin. Pahoittelen siis, nämä herkut on tehty näistä mausteseoksista enkä tiedä, onko vastaavia saatavilla Suomessa. Toisesta kirjoitin seoksessa olleet mausteet ylös, joten niiden perusteella voi yrittää tehdä itse vastaavaa (määriä tai suhteita en tiedä).

Paneer-juustosta tehtyyn kastikkeeseen ihastuimme siskoni kanssa Intiassa. Söimme sitä heti ensimmäisenä iltana, missasimme sen nimen ja vaikka yritimme selvittää tarjoilijoille useaan otteeseen haluavamme sellaista tiettyä kastiketta, emme koskaan enää saaneet paneeria sisältävää kastiketta. Muita herkkuja kylläkin!



Paneer-juusto voisi ilmeisesti tehdä itse, mutta luin keskustelupalstoilta, että suomalainen kotijuusto toimii ihan yhtä hyvin. Ja ihan hyvin se toimikin, tosin ajattelin seuraavalla kerralla kokeilla hieman jämäkämpirakenteista leipäjuustoa, sillä sen maku on hyvin samanlainen. Ja voisin hieman maustaa juustoa suolalla. Tällä kertaa unohdin laittaa koko kastikkeeseen suolaa, vaikka ohjeessa niin luki! Ei se hirveästi haitannut, kun kastike oli vallan maukasta muutenkin. Mutta pieni ripaus suolaa olisi ollut kohdallaan.

Shahi Paneer: Sekoita 4 rkl mausteseosta 10rkl veteen, anna tekeytyä puoli tuntia. Mausteseos sisältää: chiliä, kurkumaa, korianteria, neilikkaa, kanelia, kuminaa, mantelia ja cashewpähkinää. Kaada pannulle muutama ruokalusikallinen (ohjeessa 6) öljyä (itse käytin sesamöljyä) ja paista siinä pientä silputtua sipulia ja muutamaa raastettua valkosipulinkynttä (ohjeessa luki sipulitahna 60g, mutta minulla ei ollut sellaista).

Lisää juustokuutiot ja paista niitä hetki, jotta ne muuttuvat hieman rusehtaviksi. Tässä vaiheessa kannattaa juustoja käännellä varovaisesti, jotta ne eivät murskaannu (ehkä leipäjuusto kestäisi paremmin). Lisää mausteseos ja sen jälkeen 2prk tomaattipyrettä ja paista hetki. Lisää 3dl vettä ja mausta suolalla maun mukaan. Alenna lämpötilaa ja anna ruuan tekeytyä 15min.

Lisäksi tein tandoorikanaa, johon käytin taas valmista seosta (Bombay Biryani), jonka sisällysluetteloa minulla ei valitettavasti ole. Ja myöhemmin huomasin, että minulla olisi ollut myös tandoori masala -seosta. Mutta todella hyvää tuli tällä kellertävällä "bombay" seoksellakin.

Tein niin, että sekoitin mausteseosta joitakin ruokalusikallisia bulgarianjugurttiin ja raastoin mukaan pari valkosipulinkynttä. Pilkoin kanafileet 4-6 osaan ja ladoin ne uunivuokaan. Sekoitin jugurttiseoksen mukaan ja annoin marinoitua jääkaapissa useamman tunnin. Paistoin uunissa ensin 225 asteessa normaalilämmöllä ja lopuksi grillivastuksella, jotta paloihin tuli kiva ruskeapilkkuinen kuori.



Ruuasta tuli yllättävän hyvää (siis herkullista!) eikä sitä olisi juuri erottanut intialaisesta ravintolasta haetusta. Lisäksi koti täyttyi niin ihanilla mausteisilla tuoksuilla, että intialainen ruoka tulee olemaan tässä keittiössä listalla huomattavasti useammin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti