torstai 31. toukokuuta 2012

Hävikkitoukokuu lopuillaan

Hävikistä herkuksi -kampanja on aikataulunsa puitteissa lopuillaan, mutta todennäköisesti (toivottavasti) jää elämään käytännössä pidempään. Itseäni hirvittää ruuan heittäminen roskiin ja toisaalta haluan myös säästää selvää rahaa, koska minulla on kallis harrastus (matkailu). Haluan koota tähän vielä pääajatuksia omasta hävikistä herkuksi ajattelustani, jos niistä on vaikka jotain hyötyäkin :)


1) Suunnittele ostokset. Olemme käyttäneet ostoslistaa jo yli vuoden ja pystymme aika hyvin pidättäytymään siinä. Tosin jos menen "käväisemään Stockan herkussa", ei ole tarkoituskaan ostaa arkiruokaa listan mukaan. Pienet repsahdukset sallittakoon!

2) Edellisen mahdollistamana, käy kaupassa harvemmin! Ostamme yleensä kerran viikossa isommat määrät ruokaa ja toisen kerran jotain pientä ja akuuttia. Ennen kävin kaupassa lähes joka päivä ja silti jääkaappini täyttyi kaikesta muusta kuin ruuasta...

3) Suunnittele myös ruuat sen mukaan, mitä jääkaapista jo löytyy. Tai jos ostat purkin jotain tiettyä tahnaa, mieti mihin kahteen ruokaan voisit käyttää sitä lähiaikoina, jos kaikki ei mene siihen yhteen.

4) Monia juttuja voi pakastaa. Itse raastan esim. juustoja pakkaseen ja silppuan persiljaa pakasterasiaan. Kaikkeen ruokaan pakastejutut ei sovi, mutta moneen kylläkin.

5) Älä unohda katsoa sinne pakastimeen aika ajoin! Jos säännöllisesti pakastimeen kurkkiminen ei ole sun juttu (niin kuin mulla), niin pidä vaikka pakastimentyhjennysviikko. Itse olen herännyt pakastimen antimiin kuluvalla viikolla ja ollaan syöty jo valmista pakastettua aikaisemmin tehtyä ruokaa sekä käytetty pakastettuja raaka-aineita. Ensi viikolla projekti jatkuu!

6) Älä koe huonoa omaatuntoa, jos joudut joskus laittamaan jotain roskiin. Muuten koko hävikkijuttu alkaa ahdistaa. Ei tämä ole niin kuolemanvakavaa :)Ja sitten vielä tietenkin mahdollisia ruokia, joiden avulla hävikkiä voi pienentää:

- Pizza on ihan klassikko, samoin erilaiset piirakat ja patongit. Kannattaa kokeilla myös erilaisia sarvia tai pasteijoita. Pizzan täytteissä kannattaa olla luova ja esim. kastikkeiden jämät toimivat hyvin.

- Munakkaaseen menee sekä nopeasti pilaantuvat munat että samat hävikkiainekset kuin pizzoihin ja piirakoihin.

- Erilaiset laatikot, esim pastaan tehtynä ovat myös ovelia hävikin kätkijöitä.

- Edellisen päivän kanat, kalat, lihat ja kastikkeet voi myös kätkeä kahden leipäpalan väliin ja siinäpä olisi maukas sandwich. Tai sitten niistä voi tehdä myös ruokaisaa salaattia. Tai lämpimiä voileipiä.- Toisaalta isommasta määrästä valmista lihaa voi tehdä kokonaan uutta ruokaa, kuten quesadilloja revitystä possusta, jota oli käytetty aluksi Pulled Pork Burgereihin ja välissä vielä juustomuusin kanssa nautittuna.

- Vanhentuvasta maidosta on jo iät ja ajat tehty pannaria, lettuja tai vohveleita

- Eikä kannata unohtaa köyhiä ritareita! Tee vaikka luksusaamupalaksi :)

- Hieman kuivahtaneesta leivästä saa myös suolaisia sandwicheja, kun laittaa tarpeeksi kosteaa täytettä tai vaikkapa voileipäkakun, joka kuitenkin kostutetaan esim. lihaliemellä. Voileipäkakkuun uppoaa muuten hyvin myös erilaisia majoneesien ja kastikkeiden jämiä.

- Jämäruoka voi olla myös juhlavaa. Vaikka sushia :)

6 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä! Minä jo seuran niitä suurin piirteen, me käymme kaupassa 2 kerta viikossa ja aina teen viikon "menu" ajoissa.
  En osaa kuitenkin hyvin pakastaa ruokaa... en tiedä mitä voin pakastaa ja mitä en :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä minäkään ole mikään expertti pakastamisessa, mutta kokeilemalla yleensä selviää, voiko pakastaa vai ei :)

   Poista
 2. Olipas hyviä käytännönläheisiä vinkkejä. Olen yrittänyt aika lailla samoilla keinoilla nyt kuukauden vähentää hävikkiä, pakastin voisi tosin olla systemaattisemmin käytössä. Ja hävikki on toden totta pienentynyt. Toivottavasti tempauksesta jäisi pysyviä muutoksia omaan toimintaan - tietenkin rennosti ilman turhaa pingottamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämä asiat jäävät varmasti edes alitajuntaan tekeytymään :) Ja sekin on jo eteenpäin!

   Mietin tässä yhtenä päivänä, että meilläkin on iso pakastin, mutta siitä on käytössä vain pieni osa.

   Poista
 3. Ja meillä on pieni pakastin ja se tupaten täynnä! Hävikkiherkkukuussa olemme tyhjänneet pakastinta kiitettävästi - syömällä, ei hukkaan heittämällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen yrittänyt viime kuun aikana tyhjentää pakastinta, mutta en tilan vuoksi vaan siksi, että ei ne jutut siellä ikuisuuksia kestä hyvänä. Pakastimeen on niin helppo unohtaa kaikkea ja sitten menee tosiaan hukkaan kaikki!

   Poista