torstai 5. huhtikuuta 2012

Moussaka

En muista koskaan syöneeni moussakaa Suomessa, vaan ainoat kokemukset, ja hyvät sellaiset, ovat Kreikasta. Selailin Pastanjauhajien reseptejä ja innostuin kokeilemaan heidän muhevaa moussakaa, johon tein vain äärimmäisen pieniä muutoksia. Ja voi, siitä tuli tosi hyvää! Tosin aikaakin meni kiitettävästi, joten oli parempikin olla herkullista ;) Eli ihan arkiruuaksi en tätä suosittele, jos ruuanlaittoon ei ole tunteja aikaa.



Aloita tekemällä jauhelihakastike: Paista pannulla (öljyssä tms.) yksi iso tai kaksi pientä silputtua sipulia (käytin yhden salaattisipulin ja yhden kevätsipulin varsineen) ja muutama valkosipulinkynsi, sekä  300g lampaan jauhelihaa (itselläni oli 50/50 lammasta ja nautaa). Kaada sekaan purkillinen tomaattimurskaa ja valkoviiniä (1-2dl). Mausta suolalla, pippurilla, kanelilla ja oreganolla. Anna hautua mahdollisimman pitkään, mielellään tunnin verran. 

Leikkaa kahdesta pienestä munakoisosta pitkittäin viipaleita ja laita ne itkettymään (levitä esim. leikkuulaudalle ja ripottele suolaa päälle, anna vaikuttaa ja pyyhi pinnalle kohonnut neste pois talouspaperilla).

Valmista bechamel-kastike: Lämmitä 0,5l täysmaitoa valmiiksi odottamaan. Laita kattilaan 2rkl voita ja anna sulaa, sekoita joukkoon 3rkl vehnäjauhoja ja ruskista hetki. Sekoita joukkoon maitoa muutamassa erässä (aluksi pienemmissä) ja sekoita koko ajan. Lisää iso kasa juustoraastetta (parmesan) ja mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinäjauheella. Kun kastike on hieman kiehunut ja saostunut, nosta pois liedeltä ja lisää yksi kevyesti vatkattu kananmuna.

Viimeinen vaihe ennen uunia: Paista munakoison itketetyt viipaleet pannulla vähässä määrässä öljyä, ettei niistä tule liian lötköjä (voit myös valuttaa niitä pannulta ottamisen jälkeen talouspaperin päällä). Lado uunivuoan pohjalle puolet munakoisoista ja ripottele päälle suolaa. Kaada päälle puolet jauheliha- ja juustokastikkeista. Tee toinen samanlainen kerros päälle (juustokastike päällimmäiseksi). Lisää vielä hieman juustoraastetta (esim. punaleima emmental) pinnalle.

Paista uunissa 180 asteessa noin 35-45min ja anna hieman vetäytyä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti