lauantai 21. huhtikuuta 2012

Meksikolaiset fajitakset

Olen useinkin tehnyt fajitaksia, jotka ovat jauhelihatäytteisiä, niissä on salaattia sekä tulista tai vähemmän tulista salsaa. Kävin monta vuotta sitten Meksikossa ja tietenkin siellä piti muutamaankin otteeseen kokeilla aitoja, meksikolaisia fajitaksia. Yllätys oli melko suuri, kun niissä ei ollut salaattia eikä meidän tuntemaa salsaa. Ja sitä paitsi salsa on espanjaksi kastike, mikä tahansa kastike (sen kyllä tiesin jo ennen Meksikoon menoa).

Millaisia paikalliset fajitakset sitten olivat? No hyviä. Tortillaletut olivat ensinnäkin pienempiä (ja tietenkin parempia kuin kaupasta ostetut kuivahkot lätyt). Täytteenä oli aina lihaa/kanaa (ei juuri mitenkään erityisesti maustettua), paistettuja sipuleita ja vihreää paprikaa. Usein pöytään oli tuotu jo aikaisemmin alkupaloiksi guacamolea ja mustapaputahnaa. Joskus myös ranskankermaa ja tomaattisalaattia.



Tällä kertaa halusin tehdä mahdollisimman alkuperäisen oloisia fajitaksia, joten tein tortillaletut itse ja paistoin niiden kanssa lihaa (pihvejä, jotka suikaloin paistamisen jälkeen), niitä sipuleita ja nimenomaan vihreää paprikaa. Näiden kanssa tein guacamolea, mustapaputahnaa (mustapapujen löytäminen osoittautui haasteelliseksi, mutta Stockalla oli) ja pebreä. Lisäksi tarjolla oli ranskankermaa.



Guacamole ja pebre ovat esiintyneet blogissani aikaisemminkin, mutta laitan ne vielä tähän:

Guacamole


Sekoita sauvasekoittimella avokadoa, hieman sipulisilppua, limetin mehua, ranskankermaa (vähän), suolaa ja pippuria sekä chilihiutaleita.

Pebre


Poista tomaateista sisukset ja pilko pieneksi. Pilko myös sipulia ja tuoretta korianteria. Sekoita keskenään ja lisää joukkoon limetin mehua, oliiviöljyä, (viinietikkaa), suolaa ja sokeria.



Mustapaputahna


Sekoita sauvasekoittimella mustapapuja, hieman sipulisilppua, valkosipulia, ranskankermaa (vähän), suolaa ja pippuria. Autenttisessa mustapaputahnassa ei käsittääkseni ole ranskankermaa, mutta laitoin sitä tähän hieman.



Tortillaletut


7kpl (ohje Maku.fi): Sekoita 3dl vehnäjauhoja (alkuperäisessä reseptissä puolet grahamjauhoja), 0,5tl leivinjauhetta ja 0,5tl suolaa. Kaada joukkoon reilu desi vettä ja 3rkl öljyä ja sekoita taikinaksi. Anna levähtää 15min liinan alla.

Paista letut kuumalla, kuivalla pannulla (pinnoitetulla). Kaulitse taikinasta ohut lettu ja siirrä kaulimen avulla pannulle. Paista molemmin puolin ruskeapilkulliseksi. Nosta pannulta ja voitele vedellä molemmin puolin. Laita lautaselle ja toinen lautanen päälle (letut pehmenevät lautasten sisällä muhien). Tee seuraava lettu.



6 kommenttia:

  1. Nam! Itse tehdyt tortillalätyt ovat ihan eri luokkaa kuin kaupasta ostetut. Eivät maistu paperille eli eimillekkään. Ihan yhtä nopeasti ei tietenkään saa evästä ääntä kohti, mutta jos on aikaa vähän puuhastella, niin makuelämys on ihan erilainen. Pitäisi tuota pihvilihaa joskus meidänkin laittaa väliin. Kanaa on käytetty, samoin jauhelihaa, joten siivutettu pihviliha on seuraavana vuorossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehdyt oli kyllä paljon parempia, mikä ei ole kovin yllättävää, mutta tän jälkeen on ehkä pakko aina tehdä itse :) En kyllä alkais isommalle porukalle väsäämään, ellei tekijöitä olisi kaksi (toinen kaulitsee ja toinen paistaa). Meillä on yleensä ollut täytteenä jauhelihaa, mut jostain syystä ei koskaan kanaa. Pihviliha oli kyllä hyvää ja meksikolaisempaa kuin jauheliha :)

      Poista
  2. Ihania, minäkin haluaisin tehdä niitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fajitakset on tosi kivaa viikonloppuruokaa :)

      Poista