maanantai 20. helmikuuta 2012

Tomaattiempanadat



Espanjassa asuessani ostin usein empanadoja välipalaksi, aamupalaksi ja vaikka illalliseksi. Tomaattihulluna ihmisenä ostin lähes aina tomaattitäytteisiä empanadoja, mitä myytiin ihan paikallisen marketin leipäosastolla. En ole koskaan tehnyt empanadoja itse, ehkä kyseiset piirakat on päässyt unohtumaan kylmässä pohjolassa, mutta sitten törmäsin empanadoihin täällä ja otin mallia taikinaohjeesta.

Taikinaan laitoin 4dl vehnäjauhoja, 2tl leivinjauhetta ja 1tl suolaa sekaisin. Kaadoin sekaan 75g sulatettua voita ja reilun desin vettä. Annoin taikinan tekeytyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

Täytteeseen silppusin 1 valkosipulinkynnen, muutaman tuoreen rosmariininlehden, reilun 0,5dl pinjansiemeniä ja kuullotin niitä oliiviöljyssä kattilassa. Kaadoin sekaan noin 2,5dl paseerattua tomaattia ja  maustoin oreganolla, suolalla, sokerilla, pasta rossalla ja muskottipähkinällä. Keittelin kastiketta kokoon jonkin aikaa. Lopuksi raastoin parmesan-juustoa ehkä noin 50g ja lisäsin raasteen jäähtyneeseen kastikkeeseen, josta tuli tahnamaista mössöä.

Paista 200 asteessa kypsäksi. Empanadat voi voidella esim. maidolla. Uunissa tuli vastaan toinen ongelma: täyte pursusi piirakoiden sisältä pellille! Näin minulle käy aina joulutorttujenkin kanssa, joten ehkä kyseessä oli sama ilmiö, täytettä on liikaa. 

Empanadoista tuli siis hieman rumia, vaikka sain niitä siistittyä hieman. Mutta hyviä ne oli! Tomaattitäytteestä tuli omaan makuuni erinomainen ja kuori oli sen verran suolainen, ettei maistunut pahville :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti