sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Makisushi

Innostuin niin kovasti korealaisesta illasta, että oli ihan pakko tehdä itsekin sushia heti seuraavalla viikolla -kahdesti!. (Tämän lisäksi lupaan ja vannon, että yritän tehdä sitä herkullista lihaa itsekin, ja muitakin korealaisia ruokia, jotka ovat minulle ihan uusi tuttavuus!)

Lopputulos

Viimeksi tein nigireitä, nyt sain ostettua levämattoja eli vuorossa olisi makirullat. Ensiksi tein sushia pitkää lounasta varten hyvän ystävän seurassa. Tässä kuvia kyseisestä kerrasta ja viikonlopun sushittelusta juttua myöhemmin.

Sushiriisin valmistuksen ohjeet löytyvät täältä. Tein riisiä 2,5dl (en osaa sanoa kuinka paljon riisiä oli keitettynä, mutta riitti 5 makirullaan, tosin tein pienehköjä).

Tein kolmea eri täytettä: avokadoa (tähän oli tarkoitus laittaa myös wasabia ja majoneesia, mutta unohtui!), ravunpyrstö+kurkku ja chorizo-makkara. Kaikki toimivat ihan hyvin, vaikka mietin kyllä useamman kerran, että voiko chorizoa tunkea sushiin. Korealaisen illan rohkaisemana kokeilin kuitenkin makkaraa ja hyväähän se oli.

Hommahan toimii niin, että levämatto leväytetään bambumaton päälle ja levän päälle, noin puoleen väliin asti painellaan vesitetyin käsin jäähdytettyä riisiä. Vieressä kannattaa siis olla vesikulho, jossa käsiä kostuttaa välillä (ja huuhtoa, kun se riisin pentele tarttuu sormiin kuitenkin!).

Tästä se lähtee...

...ja näyttää välissä tältä...

...ja lopussa ehkä tältä :)

Levämaton riisin puoleiseen reunaan lisätään täyte ja hommaa aletaan käärimään kuin kääretorttua, mutta apuna käytetään bambumattoa. Kun kieritys on voiton puolella, voi ylimääräisen levän leikata irti (pienissä rullissa voi olla aiheellista) ja kostuttaa reunaa vedellä, jotta se liimautuu kiinni. Tässä vaiheessa rullaa kannattaa myös puristella levämaton sisällä, jotta siitä tulee tiiviimpi.

Kun rullat on valmiit, leikataan ne paloiksi (itse suosin noin sentin paksuisia paloja, jotta pala mahtuu varmasti kerralla suuhun eikä murene puraisun myötä) terävällä veitsellä. Tarjoile mielellään heti.
6 kommenttia:

 1. Erittäin kauniita! En ole syönyt sushia pitkästä aikaa! Harmii että täällä ei ole japanilaista ravintolaa :(

  VastaaPoista
 2. Voi sun pitää sitten ehdottomasti tehdä sushia itse! Se ei oo yhtään vaikeaa, kannattaa ainakin kokeilla :) Onneksi sushin raaka-aineita saa nykyään ihan tavallisista marketeistakin.

  VastaaPoista
 3. Joo minun pitäisi kokeilla, vaikka tehdäkseen hyvän sushin tarvitsee varmasti paljon kokemuksia (erityisesti tuon maton kiertäminen kanssa). Mutta osaan tehdä onigireja :D

  VastaaPoista
 4. Mut pääasia, että maistuu hyvälle ;) onigireja pitäisi joskus muotoilla kans.

  VastaaPoista
 5. Ystävä oli erittäin otettu ja kiitollinen tästä lounaasta <3

  VastaaPoista
 6. Ystävä on erittäin tervetullut lounastamaan tänne milloin tahansa <3 Kunhan vaan ilmoittaa etukäteen, jotta jääkaapissa on muutakin kuin voita ja ketsuppia, vaikka sushia ;)

  VastaaPoista