maanantai 30. tammikuuta 2012

Vietnamilaiset patongit

Varmasti jokaisesta ruokablogista löytyy jo tähän mennessä vietnamilaiset patongit eli Bánh mì. 

Käsittääkseni näitä patonkeja voi täyttää niin lihalla kuin kalalla ja kasviksilla. Lisäksi patonkeihin tulee ainakin viinietikassa tekeytyneitä kasviksia ja majoneesia.

Omissa patongeissani oli porsaan lihaa, marinoituja porkkanoita, valkosipuli-chilimajoneesia sekä kurkkusuikaleita ja herneenversoja.


Lihan valmistus on katsottu hyvin pitkälti Kotiharmilta. Tosin jouduin tekemään muutamia poikkeuksia oman jääkaapin sisällön puitteissa.

Liha: noin 800g uuniporsasta (se luki paketin kyljessä, en osaa siis sanoa, kun en lihoista juuri mitään tiedä, että mitä kohtaa se sitten oikein on). Palaan hierotaan öljyä, suolaa (itse laitoin myllystä vähän karkeampaa suolaa) ja mustapippuria. Liha laitetaan pataan, jonka pohjalla on hieman öljyä ja vettä. Paistetaan 250 asteisessa uunissa väri pintaan.

Sen jälkeen sekaan kaadetaan kiehuvaa vettä niin, että paisti melkein peittyy. Kaadoin itse sekaan noin 0,5dl soija+kalakastikesekoitusta. Lisäksi pataan tulee valkosipulinkynsiä (itsellä ehkä 6) ja muutama chilipalko kahtia pätkittynä (itsellä oli kuivattuja). Paistetaan uunissa 150 asteessa noin 2-2,5 tuntia.

Glaseeraus: puolisen purkillista luumuhilloa, 2rkl soijaa ja 1-2 rkl tummaa balsamicoa, hieman suolaa ja chilijauhetta. Keitetään hieman kattilassa ja sivellään lihapalojen päälle (otin tässä vaiheessa uunivuoan käyttöön ja paloittelin lihat pienemmiksi). Paista uunissa 225 asteessa jonkin aikaa.

Marinoidut porkkanat (alkuperäinen täältä): raasta kuorimaveitsellä porkkanasta ohuita lastuja. Sekoita marinadi n. 0,25dl riisietikkaa, n. 0,5dl sokeria, hieman suolaa ja seesamöljyä. Sekoita ja anna tekeytyä jääkaapissa (mielellään useampi tunti).


Tein majoneesin ihan itse. En ole siis aikaisemmin tehnyt, joten hiukan jännitti, että meneeköhän koko juttu roskiin lopulta. Mutta ei, ihan hyvin se meni, mitä nyt kädestä meinasi loppua vatkausvoimat.

Valkosipuli-chilimajoneesi: Ota kaikki aineet lämpiämään, tää on ilmeisesti tosi tärkeetä. Laita kulhoon 1 keltuainen, vajaa 1tl dijon sinappia, suolaa, valkopippuria ja n. 1rkl sitruunamehua. Sekoita kierrevatkaimella sekaisin.

Ala lisäämään öljyä, aluksi tipoittain, myöhemmin kapeana nauhana ja koko ajan reippaasi sekoittaen. Minulta tähän meni 1,5dl öljyä. Mausta majoneesi chilihiutaleilla (tai jauheella) sekä valkosipulijauheella tai tuoreella valkosipulilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti